Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Truskawka w ażurowym cieście francuskim

dodano , Master, materiał promocyjny

autor: Sebastian Szmyd – mistrz cukiernictwa

Ciasto francuskie
200 g mieszanki Fiorfiore Sfoglia
100 g mąki pszennej
150 g zimnej wody
200 g margaryny Puff Melange Gold Plus HB

Mieszankę Fiorfiore Sfoglia połączyć z mąką i zimną wodą, wyrobić na sprężyste, ela­styczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 15 minut. Następnie wałkować z margaryną Melange Gold, składając ciasto na 3 i na 4, pozostawić do odpoczynku na 30 minut, następnie powtórzyć składanie na 3 i na 4. Gotowe ciasto francuskie szczelnie zawinąć folią i pozostawić w lodówce na minimum 12 godzin. Po tym czasie rozwałkować je na grubość 2 mm, pociąć radełkiem, rozciągnąć i przełożyć na drewniany lub metalowy wa­łek o grubości 4 cm. Wypiekać w tempera­turze 200°C.


Pistacjowy dacquise
200 g białka
60 g cukru
120 g cukru pudru
100 g Granella di Pistacchi
20 g pasty pistacjowej MM
20 g mączki migdałowej
50 g mąki pszennej

Białko ubić z cukrem, połączyć z suchymi składnikami i pastą pistacjową. Ciasto rozsma­rować na blaszce 40/30 i piec w temperaturze 180°C przez 12 minut. Po ostudzeniu wyciąć prostokąt o długości cista francuskiego.

 

 

Krem truskawkowy
360 g truskawek
40 g cukru pudru
10 g pasty Fragola MM
16 g żelatyny
80 g wody
150 g śmietanki 30%

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Tru­skawki zmiksować, dodać cukier, pastę i wy­mieszać. Następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną i delikatnie wymieszać z ubitą śmie­tanką. Gotowy krem wcisnąć do rurki wyło­żonej folią o średnicy 3 cm i pozostawić do zastygnięcia.

Złożenie 
Ażur z ciasta francuskiego położyć na dacquise pistacjowy, do środka włożyć krem truskaw­kowy, wzdłuż wyszprycować ubity Decor Up. Udekorować truskawkami i czekoladą Ariba Bianco Diamante.


autor Sebastian Szmyd – mistrz cukiernictwa, odznaczony przez Związek Rzemiosła Polskiego Honorową Odznaką Rzemiosła. Obecnie pracuje jako główny technolog i wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini. Uczestnik konkursów i mistrzostw na terenie Polski i poza jej granicami, zdobywca medali i  prestiżowych nagród. Juror w konkursach w kraju i za granicą. Trener kadry polskiej na Mistrzostwach Świata Cukierników 2015 w Mediolanie i Coppa del Mondo 2018 w Rimini.