Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Le Cordon Bleu w Polsce

dodano , Redakcja AU

Brak czasu lub funduszy na prestiżowy kurs w Le cordon Bleu? Teraz słynna szkoła przyjedzie do ciebie! Cykl eventów rusza już w lipcu w Polsce.

Założony w 1895 roku Instytut Le Cordon Bleu od 120 lat naucza technik i wiedzy odziedziczonych po wielkich nazwiskach kuchni francuskiej. Co roku sieć Le Cordon Bleu Institutes szkoli 20 000 studentów 100 różnych narodowości w dziedzinie gastronomii, cukierni, piekarstwa oraz  zarządzania hotelami. To marzenie niemal każdego cukiernika i piekarza. Teraz jest ono na wyciągnięcie ręki!

Olivier Guyon, szef kuchni słynnego Le Cordon Bleu Paris Cuisine, już w lipcu poprowadzi kulinarne eventy w 3 polskich miastach (Poznań, Kraków i Warszawa), dzieląc się wiedzą podczas warsztatów i pokazów.

 


Pochodzący z Ile-de-France szef kuchni Olivier Guyon posiada „Certificat d’Aptitude Professionnel (CAP)”. Po ukończeniu studiów rozpoczął karierę w renomowanych paryskich restauracjach, w tym w jednym z wyróżnionych gwiazdką Michelin Le Relais d’Auteuil i dwóch hotelowych restauracjach Les Elysées również wyróżnionych gwiazdką.

W 2003 r. Szef kuchni Guyon przejął prowadzenie kuchni Goumarda, który w 2004 r. Otrzymał pierwszą gwiazdkę Michelin.

W 2009 roku Chef Guyon został szefem kuchni w Maxim w Paryżu, gdzie pozostał przez 3 lata. Podczas swojej kariery chef Guyon przyczynił się do napisania dwóch książek kucharskich: Les légumes de Joël (Editions Flammarion) i Le meilleur de la truffe.

Chef Guyon dołączył do zespołu Le Cordon Bleu Paris Chef Instructors w czerwcu 2015 roku.

 


Rozkład eventów:

1 lipca (poniedziałek) - pokaz kulinarny w Krakowie (Studio Twoj Kucharz)

2 lipca (wtorek) - pokaz kulinarny w Poznaniu (The Kitchen studio)

4 lipca (czwartek) - pokaz kulinarny w Warszawie (Cook-up Studio)

5 i 6 lipca (piątek i sobota)- kulinarne warsztaty praktyczne w Warszawie (Cook-up Studio)

W ciągu ostatnich 15 lat Le Cordon Bleu przeszkolił ponad 125 polskich studentów. Dla wielu z nich był to początek prestiżowej kariery w branży kulinarnej i hotelarskiej, zarówno w Polsce, jak i za granicą.Wśród czołowycg absolwentów znajdziemy takie nazwiska jak Anna Starmach lub Dariusz Barański.