Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Muffiny uniwersalne

dodano , Redakcja MH

Autor: Cukiernik Piotr Burzawa, Piekarnia-Cukiernia "Buła"

     
 

Artukuł pochodzi z lipcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Przedstawiam podstawową recepturę, dzięki której możemy tworzyć wiele różnych kompozycji smakowych. Podziel masę na dwie części, dodaj składniki, które lubisz i stwórz za jednym razem dwa różne rodzaje muffinek. Szczególnie polecam muffiny czekoladowo-waniliowe z wiśnią, oraz waniliowe z mandarynką.

Składniki na 8 szt. (8*90 g)

170 g Tłuszcz płynny Maestro

150 g mleka

1 jajko (60 g)

150 g cukru pudru

Laska wanilii

50 g mąki lub 50 g kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

Wykonanie:

Olej, mleko, jajko łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miąższ z laski wanilii, cukier puder i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Gotowe ciasto umieszczamy w papilotkach (porcja 90 g) i dodajemy owoce. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180-200oC.

Zapamiętaj:

Aby stworzyć dwa smaki muffin, dodaj do połowy porcji ciasta 25 g kakao, a do drugiej 25 g mąki.

Masa nie może być mieszana zbyt długo, tylko do ujednolicenia konsystencji!

Babeczki możemy łączyć z dowolnymi owocami, czekoladą, bakaliami itd.