Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Czekoladowe rytuały Piotra Krzciuka

dodano , Redakcja AU

Czekolada bean-to-bar w Polsce to nadal temat mocno zmarginalizowany. To może się wkrótce zmienić. Nie tylko za sprawą przybywających producentów kraftowej czekolady, ale też czekoladowych spotkań organizowanych w Łodzi przez eksperta branży - Piotra Krzciuka.

O ile czekolada jest jednym z najpopularniejszych słodyczy w Polsce a jej sprzedaż z roku na rok rośnie, o tyle już temat czekolady bean-to-bar jest mało znany amatorom słodyczy. Polscy konsumenci, choć coraz bardziej doceniają jakość produktu, nadal mają dystans do tabliczek sprzedawanych w cenach 4-krotnie wyższych, niż te z supermarketu. Wynika to głównie z braku wiedzy o tym jak powstaje czekolada, ale też i braku “kultury” jedzenia czekolady w naszym kraju. Nauczyć tej kultury oraz docenić cenny surowiec jakim jest ziarno kakao chce Piotr Krzciuk, który wraz z naszą autorką, Aurorą Czekoladową, postanowili zapoczątkować cykl unikalnych degustacji czekolady. Celem spotkań jest wtajemniczenie wielbicieli czekolady w świat prawdziwej czekolady i jej sensorykę. Podczas degustacji uczestnicy mogą spróbować najlepszych tabliczek z całego świata, m.in. Amedei, Domori, Bonnat, Georgia Ramon, ale też polskich producentów, jak Beskid Bean-to-Bar-Chocolate. Właściciel marki, Jan Woźniak, sam również uczestniczy w degustacjach, opowiadając jak konkretna tabliczka powstała.  Pierwsza z degustacji odbyła się z okazji Święta Czekolady (12 kwietnia) w siedzibie sklepu Sekrety Czekolady w Łodzi. W kolejnej uczestniczył, m.in. znany wokalista zespołu Coma, Piotr Rogucki. Najbliższa degustacja przeniesie się do gliwickiej czekoladziarni 31 maja.