Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Młynki zbożowe Mockmill PRO wreszcie w Polsce

dodano , Redakcja AK

Wyczekiwany od premiery w lutym br. na targach BIOFACH młyn zbożowy do zastosowań profesjonalnych Mockmill 200 PRO wreszcie trafił do międzynarodowej dystrybucji. W Polsce pierwszy jego egzemplarz trafił do Łodzi, do prowadzonej przez Agnieszkę i Jacka Tomczyków piekarni Montag.

W Montag specjały powstają dzięki ciężkiej pracy rąk, a wszystkim wypiekom poświęca się wiele czasu i uwagi. Każdy z bochenków powstaje z pasją i zaangażowaniem, każdy jest wyjątkowy. Filozofia łódzkiej piekarni opiera się na założeniu, że chleb powinien być „głównym bohaterem” – doskonały sam w sobie, a nie jedynie neutralną podkładką, tłem dla serów, wędlin, szynek.

– Chcemy stale urozmaicać naszą ofertę. Pieczywo z dodatkiem świeżo mielonej mąki z prastarych zbóż: płaskurki, samopszy czy krzycy to trend w USA i na zachodzie Europy. Chcemy pójść jeszcze dalej, odkrywać nowe horyzonty piekarstwa i cukiernictwa. Teraz sami możemy tworzyć mąki o dowolnej grubości przemiału, z „superzbóż” chlebowych i niechlebowych, roślin strączkowych, przypraw. Możemy tworzyć specjalne mieszanki wypiekowe. Zatrudniliśmy Mockmill PRO do ciężkiej pracy – twierdzi Jacek Tomczyk.

Kompaktowy Mockmill 200 PRO jest wyposażony w żarna korundowo-ceramiczne, ma wydajność 12 kg najdelikatniejszej mąki na godzinę. Przemysłowy silnik pozwala na wydłużony ciągły czas pracy. Dostępny w cenie promocyjnej 1830 zł + VAT.

Mockmill.com.pl