Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Co wiesz o formach wypiekowych? Aluminium kontra Kwasówki

dodano , Redakcja PS

Piekarzu, czy wiesz, kiedy można stosować aluminiowe formy wypiekowe, a kiedy należy z nich zrezygnować? Czy blachy i formy powinny mieć atesty jakościowe, czy wystarczy deklaracja producenta? O czym powinien wiedzieć piekarz, zanim stanie przed wyborem zakupu nowych form i blach?

Tylko teraz bezpłatny e-book Mistrza Branży dla Ciebie! Subskrybenci naszego newslettera już dziś otrzymali go na swoje skrzynki pocztowe. Wystarczy, że i Ty zapiszesz się na nasz newsletter.

W ciągu ostatnich lat diametralnie zmieniło się podejście do stosowania aluminium w produkcji żywności, w tym do wypieku chleba na zakwasie. Świadczą o tym badania naukowe oraz atesty wydawane przez Państwowy Zakład Higieny (PZH), które mocno zawęziły zakres użycia aluminium w branży spożywczej. We wrześniu 2018 r. nasza redakcja przyjrzała się sprawie, zasięgając opinii ekspertów, piekarzy, a także PZH i obszernie opisaliśmy temat w wydaniu drukowanym Mistrza Branży.

 

 

Dziś nasze opracowanie udostępniamy w formie bezpłatnego e-booka, z którego dowiesz się:

- jakie zagrożenia dla zdrowia konsumentów niesie aluminium?

- kiedy nie można stosować form z aluminium i stali aluminiowanej w piekarstwie?

- jaka stal jest dopuszczona przez Państwowy Zakład Higieny do wypieku chleba na zakwasie?

- jakie dokumenty powinien przedstawić producent form wypiekowych?

- dlaczego piekarnie wymieniają formy na kwasówki?



Bądź pierwszy i pobierz bezpłatny e-book dla Czytelników Mistrza Branży