Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Łączyli wspaniałe z jeszcze lepszym!

dodano , Redakcja AK

Z niewielkiej mobilnej piekarni wydawali setki gorących przekąsek dla młodzieży, na oczach widzów przygotowywali ciasta na tradycyjne wypieki, a także specjały wielkanocne z kiełbasą… Jakże tam było smakowicie!

12-14 kwietnia miało miejsce XXVI Spotkanie Młodych Archidiecezji Przemyskiej w Dukli. Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało strefę promocyjno-informacyjną projektu „Polska Wieprzowina na Widelcach” oraz kulinarną wraz z kompletną mobilną piekarnią, z której wydawane były gorące przekąski dla młodzieży.

Dodatkowo mistrz piekarstwa Czesław Meus z pomocą Piotra Połomskiego na oczach widzów przygotowywali ciasta na tradycyjne wypieki: chleby, bułki, bagiety z mąki i świeżo mielonych ziaren ekologicznych, z użyciem zakwasu ekologicznego, a także specjały z wykorzystaniem ekologicznej rodzimej wieprzowiny.

Odwiedzający mogli degustować wielkanocne murziny z białą kiełbasą – tradycyjny wypiek ze Śląska Cieszyńskiego czy chlebki wypełnione kiełbasą i boczkiem. Najczęściej jednak do pieca trafiały blachy z podpłomykami z ciasta chlebowego z mięsno-warzywnymi farszami, które piekły się na oczach gości. Piekarze demonstrowali także użycie specjalnych szablonów do dekoracji pieczywa.

Projekt „Polska Wieprzowina na Widelcach” zorganizowany został przez Stowarzyszenie Polska Ekologia, a sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Piotr Połomski, Domowy Piekarz