Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Powidok - Restauracja Autorska zwycięzcą 1. edycji Debic Pastry Cup

dodano , Redakcja AU

Wegańskie, lokalne, bezglutenowe - takie elementy znalazły się w zwycięskim deserze laureatów konkursu Debic Pastry Cup, którzy zdobyli uznanie jury kompozycją z burakiem w roli głównej.

Za nami 1. edycja konkursu Debic Pastry Cup, za którego sterami stanął mistrz cukiernictwa, Paweł Mieszała.  28 marca zmierzyło się z sobą 5 ekip z całej Polski reprezentujących najlepsze hotele, cukiernie i restauracje. Ich zadaniem było przygotowanie  dwóch identycznych tortów oraz 12 takich samych deserów talerzowych. - Jesteśmy zaskoczeni poziomem przygotowania stanowiska przez organizatora. Stworzyli nam małe cukiernie z pełnym wyposażeniem w boksie o wymiarach 3x3 m. Juror techniczny bardzo dobrze i rzetelnie wykonywał swoje obowiązki, co pozwoliło nam na wykonanie wszystkiego zgodnie z planem naszej pracy, na którą mieliśmy 3 godziny - powiedział jeden z laureatów podium, Oskar Wiewiórski. To właśnie Oskar Wiewiórski oraz Jakub Włodarczyk z restauracji Powidok zdobyli I miejsce, prezentując, deser talerzowy, na który składało się, m.in. ciastko i kruszonka bezglutenowe, puder i sorbet z buraka oraz żel z modnego yuzu. Łódzka ekipa potwierdziła swój talent, a my utwierdzamy się w przekonaniu, iż obecne trendy doskonale sprawdzają się w luksusowym wydaniu.


Wyniki konkursu:

I miejsce: Powidok - Restauracja Autorska

Jakub Włodarczyk

Oskar Wiewiórski

II miejsce: Cappuccina Cukiernia Lodziarnia

Jurii Gorobczyszyn

Maksym Maruszenko

III miejsce: Czekolada Cafe

Marek Bieńkowski

Alan Pasierb