Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kto zrobił Deser na dychę?

dodano , Redakcja AK

10 najlepszych zespołów uczniów z całej Polski, 10 deserów ocenianych wg 10 kryteriów - 25 marca br. w Katowicach mogliśmy podziwiać zmagania młodych cukierników w konkursie Deser na dychę! Kto zdobył najwyższe noty jurorów?

Znany i cieszący się popularnością konkurs uczniowski „Zdrowo – smacznie – artystycznie”, organizowany podczas Sweettargów, w tym roku przybrał inną nazwę. Pod hasłem "Deser na dychę" organizatorzy eventu (Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku, Centrum Targowe FairEXPO oraz firma Limoni) postanowili uczcić okrągłą 10. rocznicę katowickich targów. To właśnie cyfra 10 dominowała w zmaganiach młodych cukierników.

W finale z 22 zgłoszonych drużyn wzięło udział 10 zespołów (lista uczestników poniżej). Uczniowie mieli jedynie 2,5 godziny na przygotowanie deserów, a ich prace oceniali jurorzy według ściśle określonych 10 kryteriów: stanowisko pracy, stopień trudności, prezentacja pracy, wygląd deseru, smak, metody i techniki pracy, oryginalność receptury, jakość użytych produktów, wykorzystanie w deserze lodów, ekspozycja pracy. W tym roku jurorami byli:

  • Giacomo Canteri (przewodniczący) - Mistrz Europy Gelato Festival 2017, ambasador włoskich lodów rzemieślniczych na świecie, przedstawiciel Associazione Italiana Gelatieri w Polsce i w krajach Europy Wschodniej;
  • Mario Serani – lodziarz pochodzący z rodziny włoskich rzemieślników lodziarstwa, Mistrz Lodziarski , Bruno il Gelato di un Tempo;
  • Szczepan Wiatr – mistrz lodziarski, dyrektor handlowy AromItalia.

Werdyktem jurorów zwycięzcami konkursu "Deser na dychę" zostali:

1. miejsce - Marcel Buras i Maciej Kowalski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach - deser „Szampanskie podniebienie"

2. miejsce - Natalia Samsel i Klaudia Styczeń ze Szkoły Branżowej I stopnia Izby Rzemieślniczej w Rybniku - deser „Szarlotka Michała”

3. miejsce - Carmen Galvani i Natalia Bielecka z Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II w Warszawie - „Il respiro della primavera. Wiosenny oddech”

Dodatkowo jury wyróżniło pracę zespołu Nikoda i Samuela Włostowskich za pracę pt. „Tortilla na biegunie”. Chłopcy otrzymali nagrodę specjalną w postaci profesjonalnego szkolenia w lodziarni „Limoni”, a swoje umiejętności mieli okazję zaprezentować podczas  SweetTargów 2019 (poza konkursem głównym).

Zespoły, które uczestniczyły w konkursie Deser na dychę

  • Natalia Bielecka i Carmen Galvani z pracą pt. „Il respiro della primavera. Wiosenny oddech” - Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych Warszawa. Opiekun - Magdalena Rogowska;
  • Monika Zdziebłowska i Norbert Dziurkowski z pracą pt. „Cytrynowy deser z lodami bezowymi i sosem malinowym” - Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Żelechów. Opiekun - Iwona Jończyk;
  • Natalia Samsel i Klaudia Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj; przygotowanie zespołu do konkursu - mistrz cukiernictwa Krzysztof Wysłucha;
  • Natalia Dronszczyk i Agnieszka Dronszczyk z pracą pt. „Tęczowe marzenie” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj;
  • Marcel Buras i Maciej Kowalski z pracą pt. „Szampańskie podniebienie” - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce. Opiekun - Mariusz Bezak;
  • Gabriela Biga i Karolina Nosek z pracą pt. „Sorbet pomarańczowo – marchewkowy” - Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia Tarnów. Opiekun - Renata Zaucha;
  • Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z pracą pt. „Chałwowo - truskawkowa rozkosz” - Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych Cieszyn. Opiekun - Katarzyna Kimszal;
  • Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska z pracą pt. „Lody crème brûlée w leśnym akompaniamencie” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Agnieszka Kasprzyszyn;
  • Sandra Błońska i Martyna Woźniak z pracą pt. „Japońska gejsza – herbaciana rozkosz” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Joanna Żebrowska;
  • Joanna Rucka i Magda Gancarz z pracą pt. „Lodowa wariacja z ekologicznych wiśni oraz kwiatów wiśni na lekkim ganaszu” - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Skoczów. Opiekun - Joanna Gwizdała

Zapraszamy do obejrzenia GALERII ZDJĘĆ

Tekst i fot.: Radosław Bała, OHP Rybnik