Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Bochenek z przesłaniem pod same drzwi

dodano , Redakcja AK

Wielu z nas pamięta czasy, gdy znajdowało się pod drzwiami mieszkań butelki mleka. Są tacy, którzy te czasy wspominają z rozrzewnieniem. A gdyby tak dostarczano nam pod drzwi świeży, pachnący chleb? Okazuje się, że ten system może działać. I ma swoich zwolenników – na przykład w Kanadzie.

W kanadyjskim mieście Saskatoon działa Joel Kroeker o przydomku Baeker Kraeker. To piekarz samouk, którego miłość do pieczenia chleba zaczęła się od fascynacji fermentacją. Z czasem, gdy ludzie pokochali jego chleby, postanowił w swojej mikropiekarni stworzyć system abonamentowy by zminimalizować marnotrawstwo i ograniczyć nadmiar. Od dwóch lat w każdy wtorek i czwartek dostarcza stałym klientom świeży chleb na zakwasie. Abonament miesięczny obejmuje dostawę raz w tygodniu, w wybrany dzień. Minimum to jeden bochenek, można też zamówić ich więcej. Oprócz dowozu pod same drzwi klient ma opcję samodzielnego odbioru chleba. Kroeker niczego nie wyrzuca jeśli zdarza się, że klient nie odbiera zamówienia, nie odwołując go wcześniej, piekarz przekazuje chleb lokalnym organizacjom.

To nie jest zwykły chleb. Baeker Kraeker piecze bochenki w kształcie serca. Jego hasło to „peace, loaf and understanding”, gdzie gra podobnie brzmiącymi słowami „love” (miłość) i „loaf” (bochenek). Za każdym razem używa innego szablonu, by umieścić na skórce chleba obrazek czy osobiste przesłanie. To „jedzenie, które pobudza myślenie” jak sam mówi. Joel chętnie dzieli się wiedzą, organizuje warsztaty z pieczenia chleba czy pizzy. Jego stali klienci abonamentowi dostają możliwość uczestnictwa w nich w niższej, promocyjnej cenie.

Ewa Siuda-Szymanowska