Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Jeszcze więcej edukacji – Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre

dodano , Sempre2, materiał promocyjny

W marcu ruszyła nowa akademia szkoleniowa pod szyl­dem Sempre Group. Na start – monoporcje. W planach nawet 15-dniowe szkolenia z nowoczesnego i klasycz­nego cukiernictwa.

– Tak naprawdę szkolenia w Sempre odbywały się już bar­dzo długo – mówi prezes firmy i pomysłodawca akade­mii Sławek Szewczyk. – Od 2011 do 2016 roku nieprzerwanie prowadziliśmy szkolenia, dziennie przewijało się przez nie nawet
60 osób. Ta potrzeba rosła, więc postanowiliśmy odpowiedzieć na głosy zainteresowanych.

 

 

Decyzja o stworzeniu nowego miejsca ostatecznie zapadła, gdy w siedzibie firmy zabrakło powierzchni szkoleniowej i magazynowej. Po weryfikacji planów okazało się, że najdogodniejszym rozwiązaniem będzie nadbudowa piętra. Obecnie sala akademii to 200 m kwadrato­wych, na których równolegle mogą odbywać się aż cztery szkolenia.

Jednocześnie na pokazie może zgromadzić się nawet 120 osób. W ciągu trzech lat budowy i wyposażania akademii pojawił się obec­ny szef Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre Igor Zaritskiy, ukraiński mistrz cukiernictwa, który kilka razy stawał na podium na­rodowych i światowych mistrzostw cukierniczych, zdobył m.in. 1. miejsce na Best Ukrainian Pastry Chef Lwów 2015 oraz 2. miejsce na World Chocolate Masters Istambuł 2013. 3 miejsce na Mondial des Arts Sucres Paryż 2010 – Igor przyszedł do nas z gotowym pla­nem, który okazał się lepszy od tego, co sam wymyśliłem – mówi z entuzjazmem Sławek Szewczyk. – To absolutny pasjonat z niejedną specjalizacją w ręku.

 

Mieszkający od 3 lat w Polsce Zaritskiy, przez długi czas praco­wał w cukierni La Maison w Warszawie, gdzie uświadamiał so­bie, że brakuje doświadczonych cukierników w Polsce więc przy­szedł do Sempre, aby zacząć jako nauczyciel w Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre. W marcu poprowadzi szkolenie otwie­rające działalność akademii – monoporcje i desery wielkanocne. Prócz tego będzie uczył również pracy z czekoladą, izomaltem, karmelem. W akademii firmy Sempre zagoszczą też mistrzowie z całego świata. Planowane jest 15-dniowe szkolenie od podstaw od klasyki do nowoczesnego cukiernictwa.

Więcej informacji: www.wapas.pl