Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Expo Sweet 2019: Moc weganizmu, kolor tropików, smak natury

dodano , Redakcja PS

Kolejna edycja Expo Sweet potwierdziła, że w najbliższym czasie konsumenci będą szukać słodkości naturalnych, w tym wegańskich i ekologicznych. Szyku w witrynach będą zadawać monoporcje, ale też słodkości z ciasta parzonego i czekolada z najwyższej półki. Sprawdźcie, czym żyły targi i co skupiło uwagę naszej redakcji.

Mistrzowskie pokazy

Zwiedzający mogli podziwiać nie tylko nowości od wystawców, ale też uczestniczyć w pokazach mistrzów. Na stoisku PAN Centrum Słodkiej Dekoracji pokaz prowadziła projektantka i mistrzyni sugarcraftingu Karen Davies z Wielkiej Brytanii oraz Małgorzata Weber. Na Vegagastro techniki produkcji naturalnych lodów rzemieślniczych i porady dotyczące tworzenia kreatywnych smaków zaprezentował mistrz lodziarstwa Giacomo Schiavon.

Z kolei francuski mistrz cukiernictwa Nicolas Coffin pokazał różnorodne techniki produkcji deserów przy użyciu innowacyjnej maszyny Masterchef. Na stoisku Comprital królowały ciasta i desery w stylu fusion autorstwa Filippo Novelli’ego. Finalistów konkursu Coupe du Monde de la Patisserie – Marka Moskwę, Michała Doroszkiewicza – oraz Pawła Mieszałę można było zobaczyć w akcji na stoisku Debic, gdzie tworzyli nowoczesne desery. Vortumnus wraz z Mariuszem Zychem i Wojciechem Gaszem przeniósł odwiedzających do laboratorium chemicznego, pokazali oni zastosowanie technik molekularnych w cukiernictwie.

Słodki świat

Rubinowa czekolada wkrada się w gusta polskich konsumentów, pojawiła się także na stoiskach lodziarskich i cukierniczych. Trendem, który nadal jest popularny, są monoporcje. Zdaje się jednak, że nie wyprą one ciast pieczonych, które w nieco mniejszych formach znów zyskują uznanie. Podobnie jak ciasto parzone w postaci ptysiów i eklerów. To, co łączy prezentowane słodkości, to stawianie na ich naturalność, nawet jeśli dekoracja i forma są bardzo wyszukane, a barwy intensywne.

Epoka lodów

Lody to słodkości, które były zdecydowanie najbardziej obecne na targach. Tęczowe kolory kojarzące się z topowym motywem jednorożca oraz czerń pojawiły się w wielu witrynach jako nowość. Intensywne barwy i tropikalne smaki dominowały. Podobnie powtarzalnym akcentem były biodegradowalne i drewniane opakowania zamiast tradycyjnie plastikowych. Ciekawą nowością była jedna z witryn zaprezentowanych na stoisku firmy ES System – Insu, w której ekspozycja lodów była pionowa. Umożliwiło to młodszej klienteli łatwiejszy ogląd asortymentu, „szuflady” do przechowywania lodów są też bardziej funkcjonalne dla producenta przy gałkowaniu.

 

Świeże bułeczki

W sektorze piekarskim bez większych zmian. Tu utrzymują się trendy znane od kilku sezonów, tj. pieczywo funkcjonalne, z czystą etykietą, a także ciekawymi wegańskimi dodatkami. Podobnie jak w cukiernictwie, także w piekarstwie stawia się na produkty „to-go”, takie jak gotowe kanapki lub przekąski

 

Nasza redakcja

Targi to moment, kiedy możemy spotkać się z naszymi czytelnikami, partnerami i autorami. To także miejsce naszych małych happeningów! W niedzielę na naszym stoisku wraz z Moniką i Tomaszem Korzeniewskimi pojawił się piękny piętrowy tort urodzinowy na 20-lecie firmy Korzeniewscy (producent form kwasoodpornych i wózków piekarniczych). W poniedziałek Polskie Złotka i laureatki tytułu Osobowości Branżowej Roku – Renata Martyna, Angelika Chwyć i Ewa Drzewicka – specjalnie dla naszych czytelników podpisywały najnowsze wydanie „Mistrza Branży”. Firma Soczyście codziennie dbała o porcję witamin w postaci świeżo wyciskanych soków i wytłoczonych olejów, zwracając uwagę na korzyści z ich zastosowania w cukierni i piekarni.

Każdego dnia wspólnie z Partnerami rozpieszczaliśmy naszych Czytelników dużymi niespodziankami, delikatnymi dekoracjami, smacznymi wegeciastkami i praktycznymi gadżetami:

  • firma Soczyście Zbigniewa Bańkowskiego ufundowała dla czytelników „Mistrza Branży” vouchery z 50-proc. rabatem na zakup wysokiej klasy wyciskarki do soku i wytłaczarki do olejów. Firma ufundowała również nagrody w konkursie „Mistrza Branży” podczas Expo Sweet – niezawodny blender do przygotowania pożywnych smoothies;
  • zestawy gotowych dekoracji z papieru waflowego zapewniła firma Daisy Decor;
  • Uniferm zadbał o wegańskie ciasteczka z nowe linii produktów;
  • Uldo dostarczyło praktyczne gadżety dla każdego.

Dziękujemy za wspólnie spędzone targi Expo Sweet 2019!

Opracowała Aurora Czekoladowa