Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Zwycięzcy konkursów EXPO SWEET 2019

dodano , Redakcja PS

To właśnie tu, podczas Targów Expo Sweet odbywają się najważniejsze konkursy branżowe, które decydują o tym, kto zostanie polskim reprezentantem na finałach światowych mistrzostw. Poznajcie nazwiska, o kTórych będzie głośno w tym roku!

Mistrzostwa Polski w Dekoracji tortów
Wciąż modna sztuka sugarcraftingu to mocna strona polskich cukierników, a w zasadzie cukierniczek. To właśnie one zdobywają trofea na światowych i pol skich konkursach. Nie inaczej było w tym roku podczas Expo Sweet, podium zawojowały weteranki słodkiej dekoracji z Jowitą Woszczyńską na czele, która prócz złotego medalu zgarnęła też dwa wyróżnienia i nagrodę publiczności. Zachwyciła tortem przedstawiającym sceny z najsłynniej szych klasycznych baśni, takich jak „Królewna Śnieżka” czy „Jaś i Małgosia”. Panie musiały wykonać trzy zadania: tort okolicznościowy (pokazowy), element dekora cyjny przygotowany na miejscu i tort degustacyjny.

I miejsce: Jowita Woszczyńska (Cukiernia Sowa)
II miejsce: Ewa Drzewicka (Jula Smakula)
III miejsce: Angelika Chwyć (SugarArt Artystyczne Dekoracje Cukiernicze


IX Lodziarskie Mistrzostwa Polski
IX Lodziarskie Mistrzostwa Polski bezapela cyjnie należały do ekipy z Cukierni Pawlova, która przygotowując lody wegańskie, zdo była wszystkie możliwe wyróżnienia i naj wyższe miejsce na podium. Jak co roku drużyny musiały zaprezentować cztery rodzaje lodów: waniliowe, czekoladowe, sorbety i lody autorskie. A także deser lo dowy na talerzu. W zwycięskiej propozycji znalazły się: lody waniliowe, sorbet z jeży ny z śliwowicą, kruszonka migdałowa oraz palona mąka migdałowa.

I miejsce: Mariusz Górecki, Jakub Ćwikliński (Cukiernia Pawlova)
II miejsce: Karol Łazarewicz-Pudłowski, Michał Koszycki (Restauracja Bohema)
III miejsce: Michał Wiśniewski, Marek Moskwa (Hotel Haffner)



Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru
„A w tym roku temat dziki: czekolada i tropiki” – tak brzmiało hasło tegorocz­nych Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru. Zadaniem 12 zakwalifikowanych zespołów było przygotowanie 12 sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte.

I miejsce: Restauracja Bonerowska z Krakowa
II miejsce: Restauracja Bazar
III miejsce: Restauracja Halka (Hotel Aries, Zakopane)



Mistrzostwa Polski uczniów szkół cukierniczych
Temat prac młodych cukierników w tym roku brzmiał „Leonardo Da Vinci malarz czy inżynier”. Swoją interpretację mieli przedstawić w postaci dwóch tortów jednego do oceny dekoracji, drugiego do degustacji. Zwycięska drużyna ze Szczecina postawiła na smak włoskiego prosecco i truskawek. W dekoracji z kolei użyła postaci słynnego człowieka witruwiańskiego, odzwierciadlającego studium proporcji ludzkiego ciała.

I miejsce: Monika Kalecińska, Damian Stępień (ZS nr 6 ze Szczecina)
II miejsce: Bartłomiej Smoleń, Maksymilian Czechowicz (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych z Jasła)
III miejsce: Natalia Trojanowska, Emilia Staniaszek (Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi)



Otwarty Konkurs Dekoracji cukierniczych
Wielką atrakcją tegorocznych targów były wystawa i konkurs tortów artystycznych oraz elementów dekoracyjnych. Grand Prix w swoich kategoriach zdobyli Dmitry Antsipenka, Denis Shramko i Aleksandra Wasilewicz.



Branżowa osobowość roku
Branżowa Osobowość Roku to tytuł przyznawany za szczególne osiągnięcia w cukiernictwie. W tym roku uhonorowane zostały Polskie Złotka, czyli Renata Martyna, Angelika Chwyć oraz Ewa Drzewicka, które w minionym roku zdobyły złote medale na mistrzostwach w Luksemburgu w kategorii dekoracji cukierniczej. Specjalną nagrodę i tytuł Polskiej Osobowości Cukierniczej przyznano Bożenie Sikoń-Wojtal, za jej szczególny wkład w rozwój i promocję polskiego cukiernictwa.

 

Aurora Czekoladowa
fot. Expo Sweet/Michal Gmitruk