Wiele wydarzeń wciąż przed nami. Podpowiadamy, na które ze zbliżających się imprez branży lodziarskiej w Polsce i Europie warto się wybrać, aby poznać najnowsze trendy i technologie.
Chociaż do lata mamy jeszcze trochę czasu, branża lodziarska nie próżnuje. Za nami największe światowe targi, takie jak SIGEP w Rimini, ExpoSweet w Warszawie czy Gelatissimo w Stuttgarcie.A co przed nami?
Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych
24 marca przypada Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, który został ustanowiony przez Parlament Europejski w 2013 r. Jego celem jest podniesienie świadomości na temat zalet produktów rzemieślniczych i zwiększenie popularności lodów naturalnych. W ramach święta odbywa się konkurs na smak roku. W 2019 r. tytuł ten zdobyły lody tiramisu. Miłośnicy lodów rzemieślniczych będą mogli kosztować je we wszystkich europejskich lodziarniach, które zdecydują się wziąć udział w obchodach Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych.
W ramach Gelato Day zaplanowane są również wspólne promocje producentów lodów rzemieślniczych i lekcje mistrzowskie z wytwarzania lodów, które będą odbywać się przez cały rok podczas targów i spotkań branżowych.
Więcej na www.gelato-day.site
Gelato Festival Challenge 2019
Polski oddział firmy Primulator zaprasza do konkursu Gelato Festival Challenge. Zwycięstwo w polskiej edycji będzie przepustką do udziału w europejskim finale zawodów w 2020 r. i do walki w 2021 r. o tytuł World’s Best Gelato ramię
w ramię z innym finalistami Gelato Festival Challenge. Aby wziąć udział w krajowym konkursie na najlepszy smak lodów, należy wysłać zgłoszenie do 20 marca. Do 2 kwietnia ogłoszona zostanie lista 24 uczestników, którzy 11 kwietnia w łódzkiej pracowni Primulator zmierzą się w zawodach. Każdy z zawodników będzie musiał w ciągu 30 minut przygotować jeden smak lodów, który zostanie poddany ocenie jury technicznego.
Więcej na www.primulator.pl
Gelato Tour 2019
Już 5 marca rozpocznie się kolejna edycja Gelato Tour organizowanego przez polski oddział firmy Comprital. Wydarzenia odbędą się w pięciu polskich miastach: w Łodzi (5 marca), Poznaniu (6 marca), Wrocławiu (7 marca), Gdańsku (14 marca) i Katowicach (23-25 marca).
W programie przewidziano m.in. prezentację lodowych nowości smakowych na 2019 r., nie zabraknie także pokazów związanych z nowym konceptem kawowym marki, drinków i koktajlów, które pasować będą do menu kawiarni, oraz opakowań produktów cukierniczych. Specjaliści marki poruszą również tematy, takie jak dobór technologii i maszyn do produkcji lodów czy nowe rozwiązania informatyczne do cukierni i kawiarni. Podczas katowickiego spotkania w ramach SweetTargów przewidziano forum lodziarskie z gościem specjalnym z Włoch. Wstęp na spotkania jest bezpłatny po wcześniejszej rezerwacji miejsca.
Więcej na www.comprital.pl
Gelato Show 2019
14 marca kolejna odsłona Gelato Show - na odwiedzajacych czekają degustacje i prezentacje prowadzone przez największych mistrzów fachu. Jednodniowy event organizowany przez Master Martini startuje o godz. 11.00 we Witkowej Chacie w Modlniczce. Będzie to doskonała okazja do spróbowania lodowych nowości, w tym smaku tego sezonu - Conquistador (czekolada mleczna i krem o smaku orzecha laskowego wzbogacony orzechami oraz wafelkami), ryżowych baz wegańskich, kremów Brunella, szerokiej gamy lodów soft na bazie UHT, a także baz owocowych FruttUP, które zarazem znajdują zastosowanie w lodach rzemieślniczych, granitach oraz softów. Poznacie trendy rynkowe prosto z Włoch, w tym lody naturalne - bazy z czystą etykietą, pasty premium, dowiecie się rówież jak bilansować bazy lodowe.
Więcej informacji na www.mastermartini.pl
Seminaria lodziarskie Savpol
Firma Savpol zaprasza osoby z branży lodziarskiej do udziału w seminariach lodziarskich organizowanych przy wsparciu partnerów, takich jak: Fabbri, Valmar, Miran Ice Cones, Coldelite, Malongo, Dotykacka i Litex. Podczas spotkań zaprezentowane zostaną nowe produkty i technologie, które swoją premierę miały podczas targów Salone Internazionale Gelateria, Pasticceria, Panificazione Artigianali e Caffe (SIGEP). Nie zabraknie również informacji na temat najnowszych trendów branżowych, możliwości przetestowania maszyn i nowych smaków lodów. Uczestnicy wydarzenia wezmą udział w konkursie,
w którym do wygrania będą telewizory i tablety. Seminaria odbędą się w marcu w ośmiu polskich miastach: w Gdańsku (11 marca), Grudziądzu (12 marca), Warszawie (14 marca), Poznaniu (15 marca), Wrocławiu (18 marca), Czeladzi (19 marca), Krakowie (21 marca) i Rzeszowie (22 marca). Udział w wydarzeniu jest bezpłatny po wcześniejszej rejestracji online.
Więcej na www.savpol.pl
Gelato Festival Europe w Warszawie
8-9 czerwca, po wizytach w Stanach Zjednoczonych, Japonii i europejskich miastach, takich jak Rzym, Mediolan, Turyn, Londyn, Berlin i Wiedeń, do Warszawy zawita objazdowy festiwal Gelato Festival Europe. Celem wydarzenia, które w różnych lokalizacjach odbywać będzie się od 20 kwietnia do 7 lipca, jest wyłonienie najlepszego twórcy lodów włoskich. We wrześniu we Florencji zmierzy się on z innymi finalistami podczas pierwszego na świecie konkursu All Stars na wytwórcę lodów o najlepszym smaku.
Jego wybór będzie należał do odwiedzających festiwal, którzy – po zakupieniu biletu wstępu – spróbują konkursowych smaków i oddadzą głosy na swoich faworytów. W Warszawie ofertę nowatorskich smaków zaprezentuje 16 najlepszych rzemieślniczych lodziarni. Cena biletu wstępu na polskie wydarzenie nie jest jeszcze znana, we Włoszech jego koszt to od 6,5 do 11,5 euro za osobę.
Więcej na www.gelatofestival.com/pl
SweetTargi
23-25 marca 2019 r. w Katowicach odbędą się SweetTargi, czyli 10. Targi Cukiernicze, Piekarskie i Lodziarskie. Podczas wydarzenia będzie można zapoznać się z ofertą największych firm branżowych oraz z nowinkami dotyczącymi między innymi maszyn i urządzeń do produkcji lodów, wyposażenia lodziarni, surowców, urządzeń chłodniczych, a także mebli kawiarnianych i sklepowych. W ramach dziesiątej, jubileuszowej, edycji targów odbędzie się Międzynarodowy Konkurs Lodziarski: Gelato Poland 2019.
Wytwórcy lodów będą mogli wziąć udział w czterech niezależnych zawodach: Jubileuszowym konkursie lodziarskim, 1000 nowych smaków na sezon 2019, Najlepsze lody i sorbety – Aromitalia, a także Najlepsze Lody Śmietankowe. Organizatorami zawodów są: Stowarzyszenie Włoskich Lodów Rzemieślniczych, Lodziarnie Limoni, Bruno il Gelato di un Tempo i AromItalia.
Więcej na www.sweettargi.fairexpo.pl
Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre
W marcu ruszyła nowa akademia szkoleniowa pod szyldem Sempre Group. Na start – monoporcje. W planach nawet 15-dniowe szkolenia z nowoczesnego i klasycznego cukiernictwa.
Decyzja o stworzeniu nowego miejsca ostatecznie zapadła, gdy w siedzibie firmy zabrakło powierzchni szkoleniowej i magazynowej. Po weryfikacji planów okazało się, że najdogodniejszym rozwiązaniem będzie nadbudowa piętra. Obecnie sala akademii to 200 m kwadratowych, na których równolegle mogą odbywać się aż cztery szkolenia.
Jednocześnie na pokazie może zgromadzić się nawet 120 osób. W ciągu trzech lat budowy i wyposażania akademii pojawił się obecny szef Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre Igor Zaritskiy, ukraiński mistrz cukiernictwa, który kilka razy stawał na podium narodowych i światowych mistrzostw cukierniczych, zdobył m.in. 1. miejsce na Best Ukrainian Pastry Chef Lwów 2015 oraz 2. miejsce na World Chocolate Masters Istambuł 2013. 3 miejsce na Mondial des Arts Sucres Paryż 2010 – Igor przyszedł do nas z gotowym planem, który okazał się lepszy od tego, co sam wymyśliłem – mówi z entuzjazmem Sławek Szewczyk. – To absolutny pasjonat z niejedną specjalizacją w ręku.
Więcej informacji: www.wapas.pl
Małgorzata Milian-Lewicka