Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

40. edycja SIGEP - potęga lodów i deserów

dodano , Redakcja AU

Targi Expo Sweet już za chwilę. Tymczasem przypominamy jak było podczas ostatniej edycji Sigep. Czy zobaczymy te same trendy? Czego możemy spodziewać się w cukiernictwie światowym i polskim? Zapraszamy na szybki przegląd trendów.

40. edycja targów Sigep pobiła pozostałe liczbą odwiedzających, a także powierzchnią zajętą przez wystawców. Można było spotkać branżowców z całego świata, którzy przyjeżdżają do Riminii, by nawiązać biznesowe kontakty, zainspirować się oraz doświadczyć ogromu i rozmachu współczesnej branży cukierniczej.


Stoisko lodziarskiego giganta MEC3 przyciągało wzrok ciekawymi smakami oraz nietypowymi barwami. Miss Purple, nowy smak lodów, wyróżniał się fioletowym kolorem uzyskanym za pomocą wyciągu z słodkiego ziemniaka o takiej barwie. Pojawiły się też lody z dyni, a także lody w kolorze czarnym, które debiutowały już w zeszłym roku jednak w nieco innej tonacji smakowej,

 

Krowa idzie do lamusa. Innymi słowy - bazą mrożonych przysmaków coraz częściej są zamienniki tradycyjnego nabiału. Na Sigep pojawiły się lody na bazie mleka owsianego, migdałowego, bawolego (Artigeniale, firma Rovigo), a nawet mleko wielbłądziego ( Savignano mare). Tradycyjne smaki w wegańskim wydaniu (także na bazie wody) to  już nie wyjątek, ale wręcz konieczność w każdej lodziarni.


Jednorożec to absolutny król Sigep i zdecydowany hit roku 2019. Pojawił się jako kształt deserów, motyw dekoracji, a nawet jako smak lodów!  Składniki na lody z jednorożca? Kolor niebieski, różowy, do tego szczypta brokatu i aromat wanilii. Jednorożec z pewnością zastąpi w tym roku ulubieńca dzieci, czyli smak smerfowy.


Czekolada rubinowa powoli zaskarbia sobie sympatię konsumentów i cukierników. W witrynach wielu wystawców pojawiła się jako smak lodów i deserów. To może być jej rok - w końcu kolorem roku jest ciepły koralowy odcień.


To, co prezentowane jest na targach Sigep jest odpowiedzią na oczekiwania współczesnego konsumenta. A ten chce przygody - chce być zaskakiwany, oczarowany. Chce nowości.  Liczy się efektowne wykonanie, zaskakujące dodatki smakowe, ale też jakość produktu. Znaczenie ma sama idea, historia idąca za produktem. A także zdrowie! W lodach i deserach na Sigep często pojawiały się takie składniki jak: tymianek, imbir, aloes, czarny bez, quinoa, woda kokosowa, surowe kakao itp.)


Żar tropików wkradł się do chłodnych witryn z lodami, ale też do wszelkich słodkości. To zdecydowanie jeden z najsilniejszych trendów na ten rok.


Czekolada i orzechy to dobrze znana klasyka, która od lat była wysoko na liście najchętniej zjadanych smaków. Wciąż powraca w nowych zaskakujących odsłonach. Lody czekoladowe z najróżniejszymi dodatkami i praliny wyglądające jak dzieła sztuki.