Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Formy i zestawy form wypiekowych

dodano , korzeniewscyeu, materiał promocyjny

Smaczny, zdrowy chleb to nie tylko dobry skład, ale również odpowiednia forma niezagrażająca w najmniejszym stopniu zdrowiu konsumenta. Coraz więcej klientów zwraca uwagę na skład pieczywa, chce wiedzieć także, czy sam wypiek nie zagraża zdrowiu. Piekarzu, wybierając formy, kupuj mądrze.

Poniżej zamieszczamy kilka rzetelnych informacji, dzięki którym można zaproponować konsumentom dobre pieczywo, bez narażania ich na utratę zdrowia, a jednocześnie zapewnić sobie solidne rozwiązania na lata. Po więcej informacji zapraszamy wkrótce na stronę www.korzeniewscy.eu.

 



Dlaczego (TAK) Stal Kwasoodporna (gat. wg norm: AISI 304, DIN 18/10, En 1.4301) – Do produkcji form wypie­kowych wybieramy stal kwasoodporną. Dlaczego? Ponieważ jest to obecnie jedy­ny bezpieczny materiał w którym można wypiec każdy gatunek pieczywa. Spawane (nie! Zgrzewane) formy ze stali kwasood­pornej są pierwszym wyborem piekarzy, którzy dbają nie tylko o jakość pieczywa, ale również o swoje finanse. Stal kwaso­odporna jest łatwa w czyszczeniu, można myć w zmywarkach, nie ma narażenia na zarysowania powłok, nawet po wielu latach użytkowania wyczyszczone zestawy spawa­ne (NIE! Zgrzewane) wyglądają jak nowe. Dlaczego (NIE) Stal Nierdzewna – Wg oficjalnej informacji z NIZP-PZH stale nie­rdzewne (np. 1.4509, 1.4016) nie posiada-jące w składzie niklu nie mogą otrzymać atestu do kontaktu z żywnością. Do kon­taktu z żywnością przeznaczone są stale nierdzewne z tzw. grupy 300. Piekarzu, jeżeli Twoje formy ze stali nierdzew­nej „trzymają magnes” to znaczy, że zostałeś wprowadzony w błąd, ponie­waż taka stal nie jest dopuszczona do kontaktu z żywnością!

 

Dlaczego (NIE) AluSteel i Aluminium – Wg aktualnych atestów NIZP-PZH alu­minium (metal neurotoksyczny) nie może być stosowane do przygotowywania po­traw kwaśnych i słonych. W przypadku podgrzewania już w temperaturze ok. 150 stopni, przenikanie aluminium do żywności jest alarmujące. Naukowcy jednoznacznie potwierdzają, że pieczenie w aluminium stanowi bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia, zwłaszcza gdy w aluminiowych naczyniach przygotowywane są kwaśne lub słone potrawy. W przypadku zarysowania powłoki aluminiowej w AluSteel produkt dodatkowo ma kontakt ze stalą, która nie jest dopuszczona do kontaktu z żywnością, a zarysowana powierzchnia w kontakcie z wilgocią bardzo szybko rdzewieje. na rynku niemieckim nawet folia alumi­niowa ma napis „nie stosować do po­traw kwaśnych i słonych”.

Dlaczego (NIE) Powłoki Nieprzywie­ralne – Jakość chleba zależy również od tego czy był wypieczony naturalnie czy „ugotowany” w powłokach nieprzywieral­nych. Powłoki nieprzywieralne w porów­naniu z tradycyjnym natłuszczaniem są bardzo kosztowne, a każde drobne uszko­dzenie i dalsze stosowanie naraża zdrowie konsumentów. Decydując się na powło­ki nie ma powrotu do stanu pierwotnego przez co stajemy się uzależnieni od nakła­dania kolejnych powłok w przypadku uszko­dzenia. W tym temacie polecamy ROZPO­RZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/1000 z dnia 13 czerwca 2017 oraz opinię ekspertów ONZ ds. chemii (posiedzenie odbyło się w dniach 17-21.09.2018), którzy uznali, że do listy zakazanych substancji w ramach Konwencji Sztokholmskiej powinno się do­dać przemysłowy kwas perfluorooktanowy (PFOA) oraz jego pochodne.

 

Dlaczego (NIE) Formy tłoczone – Co­raz większej ilości konsumentów kształt chleba z zaokrąglonymi narożnikami koja­rzy się ze złymi nawykami produkcyjnymi. Widząc taki chleb np. „żytni na zakwasie” mamy wielkie prawdopodobieństwo, że miał kontakt z trującym aluminium, albo z powłoką nieprzywieralną „różnej jakości”. Szansa, że tak wyglądający chleb „na za­kwasie” miał bezpieczny dla zdrowia wypiek jest naprawdę niewielka (oczywiście chleb o „tradycyjnym” kształcie również nie daje 100% gwarancji że wypiek był bezpieczny dla zdrowia, ale jest zdecydowanie większe prawdopodobieństwo)

 

Dlaczego (NIE) Formy zgrzewane – Każdy kto kiedykolwiek używał form zgrze­wanych wie jak nietrwała jest to metoda łączenia różnych gatunków stali (zwłasz­cza tych korodujących z kontakcie z wilgo­cią). Bardzo często podczas intensywnego użytkowania zgrzewane zestawy form dość szybko ulegają uszkodzeniom, co powoduje dodatkowe straty finansowe. Formy ze stali kwasoodpornej w całości spawane pracują przez wiele lat i nie ma możliwości, żeby jakiś element odpadł – tak wykonane for­my są gwarancją wieloletniego, zdrowego i ekonomicznego wypieku. 

W 2019 roku z okazji 20 lecia mamy dla Państwa ofertę specjalną na zestawy form wypiekowych. Spawane (NIE zgrzewane!) formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej są najlepszym wyborem dla piekarza.

• Zestaw form wypiekowych ze stali kwasoodpornej (wzmocniony do sztaplowania)
Wymiary formy w środku (mm)
Dół – 175 x 80, Góra – 185 x 90
Wysokość – 80
Długość zestawu – 580

Zestaw 4-krotny – od 142 zł netto*
Zestaw 5-krotny – od 149 zł netto*


• Zestaw form wypiekowych ze stali kwasoodpornej (standard)
Wymiary formy w środku (mm)
Dół – 175 x 80, Góra – 185x90
Wysokość – 80
Długość zestawu – 580 

Zestaw 4-krotny – od 129 zł netto*
Zestaw 5-krotny – od 136 zł netto*

*Cena zależy od ilości zamawianych zestawów