Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tradycyjne, nowoczesne… smaczne! Eksperci programu „Doceń polskie” ocenili kolejne produkty spożywcze

dodano , Redakcja AK

Pierwszy w tym roku audyt (31. w historii programu „Doceń polskie”) odbył się 30 stycznia w Sosnowcu. Tego dnia członkowie Loży Ekspertów sprawdzili smak, wygląd i stosunek jakości do ceny blisko 140 artykułów spożywczych różnego rodzaju, w tym klasyka tradycyjnych wyrobów jak chleb. Ich punktem wspólnym był tzw. polski akcent.

Do oceny zgłoszono m.in. mięsa, owoce, słodycze, nabiał, miody, ryby, alkohole, oleje, przetwory, dania gotowe, lody, wypieki, makarony, napoje, sosy, czy mąki. Silną reprezentacją miały tradycyjne wyroby, z których słyną polscy producenci. – Twarogi, miody, masła, chleby – te produkty od lat prezentują bardzo wysoki poziom. Ich siłą jest prostota podkreśla Executive Chef Fabryki Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni, ekspert programu „Doceń polskie”. Z kolei jurorka Celina Nierodkiewicz zwróciła uwagę, że "do oceny zgłaszanych jest coraz więcej regionalnych specjałów. Tym razem było ich naprawdę sporo; nabiał, miody, pieczywo, czy wędliny są doskonałą wizytówką danego obszaru. Często za ich smakiem i wyglądem stoi ciekawa historia i tradycja, którą warto podkreślać i promować zarówno wśród mieszkańców innych regionów, jak i za granicą.

Wyroby piekarskie i cukiernicze nagrodzone certyfikatem jakości „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT

  1. Chleb pałucki z PIEKARNI ŻELEK
  2. Chleb wiejski z Piekarni MIMA
  3. Chleb żytni tradycyjny z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Koprzywnicy (po raz kolejny nagrodzony został certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT)
  4. Chleb białostocki i Chleb wileński z PSS SPOŁEM w Białymstoku
  5. Chleb żytni i Chleb jantar z SPOŁEM Kalisz
  6. Chleb zwykły pytlowy oraz Chleb swojski bez drożdży, pieczywo żytnie z oferty SPOŁEM Bielsk Podlaski (po raz kolejny wyróżnione zostały certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułami TOP PRODUKT)
  7. Ciastka kruche z firmy Kupiec GE-ES Sp. z o.o.


Członkowie jury zgodnie zwracają uwagę na nowe propozycje rynkowe obecne na certyfikacji. Mowa m.in. o produktach opartych o tradycyjne składniki, ale podanych w ciekawej i nowoczesnej formie oraz żywności będącej odpowiedzią na coraz szybsze tempo życia. Przewodniczący jury Mirek Drewniak akcentuje stale rosnącą popularność dań gotowych i wyrobów garmażeryjnych. – Ten trend cały czas się nasila. Trudno się temu dziwić: brak czasu powoduje, że konsument chętniej sięga po gotowe dania, zwłaszcza gdy jego własnoręczne przygotowanie jest pracochłonne. Jakość takich produktów jest już bardzo wysoka, więc (mimo ceny) cieszą się one zainteresowaniem – podkreśla współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni. Jak wyjaśnia, na cenę żywności wpływają obecnie nie tylko ceny poszczególnych surowców.  – Odpowiednia technologia i procesy produkcyjne też mają znaczenie w kontekście finansów. Nie zapominajmy, że wzrosły także koszty pracy. Jedno się nie zmienia: cena żywności powinna być adekwatna do jej jakości – dodaje Mirek Drewniak.

Stosunek jakości do ceny to jedna z trzech cech, która podlega ocenie Loży Ekspertów. Jury programu „Doceń polskie” przyznaje ponadto noty (w skali od 1 do 10) za smak i wygląd. Każdy produkt jest badany indywidualnie. Do zdobycia znaku promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytuł TOP PRODUKT jest zarezerwowany dla żywności z maksymalną liczbą punktów (samymi „10”).


Nabiał, mąka i oleje wyróżnione certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułami
TOP PRODUKT

  1. Jogurt naturalny 0% oraz Masło ekstra z OSM Siedlce
  2. Serek śmietankowy ręcznie wyrabiany z SM WRZEŚNIA
  3. Osełka sieradzka MU! Masło ekstra z OSM WART-MILK
  4. Twaróg z Pierzchnicy półtłusty (ponownie wyróżniony) oraz masło ekstra z Pierzchnicy z Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy
  5. Śmietana 18% z OSM Jasienica Rosielna (ponownie wyróżniony)
  6. Twaróg półtłusty z OSM Kosów Lacki (ponownie wyróżniony)
  7. Ser wiżajny - wyrób z asortymentu Stowarzyszenia Macierzanka wyróżniony ponownie został certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułem TOP PRODUKT.
  8. Mąka tortowa typ 450 z Z ROZTOCZA Zakładu Młynarsko-Piekarniczego Józef Bryła (ponownie nagrodzona)
  9. Olej rzepakowy i Olej lniany firmy OLEJ-OSTNY


Coraz więcej laureatów programu „Doceń polskie”

Godła jakości są przyznawane na czas określony, na 24 miesiące. Producent może jednak zgłosić nagrodzoną żywność do ponownego sprawdzenia. Kolejna ocena przebiega na tych samych zasadach: jej celem jest sprawdzenie, czy produkt nadal spełnia wymogi regulaminu. Jeśli artykuł żywnościowy raz jeszcze otrzyma wysokie noty, firmy mają możliwość dalszego korzystania z potencjału godła promocyjnego. Z tego względu na audytach goszczą produkty, na opakowaniach których zamieszczony jest już znak „Doceń polskie”.  Podobnie było podczas minionej atestacji, do której swoje propozycje dostarczyło 74 wytwórców z całej Polski. – Statystycznie rzecz biorąc, co druga firma jest już laureatem programu: zgłosiła do oceny kolejną propozycję z oferty lub ubiega się o ponowne wyróżnienie produktu. Niektóre artykuły spożywcze oceniono już po raz czwarty! Po raz pierwszy nagrodzono je w 2013 r. i od tego czasu firmy regularnie zgłaszają je do kolejnej oceny – informuje Karolina Szlapańska, organizatorka Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. – Taka postawa to wyraz zaufania producentów do ocen Loży Ekspertów, ale także doskonały dowód na to, że posiadanie znaku jakości przynosi wymierne korzyści – dodaje K. Szlapańska.

Laureaci programu otrzymują pakiet narzędzi wspierających ich działania marketingowe. Poza możliwością korzystania z godła na wszystkich polach eksploatacji, zestaw obejmuje m.in. profesjonalne zdjęcia nagrodzonych produktów, materiały prasowe czy bon na bezpłatne konsultacje z Centrum Znakowania Żywności. Cenne są także: możliwość promowania swoich wyrobów poprzez media społecznościowe programu „Doceń polskie” oraz udział w wydarzeniach inicjowanych przez twórców przedsięwzięcia.