Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Papier, słoma, mączka kukurydziana i otręby wracają do łask!

dodano , Redakcja PS

Za 3 lata sprzedaż jednorazowych sztućców, naczyń i innych tego typu wyrobów z plastiku na terenie Unii Europejskiej będzie niele­galna. Warto więc zapoznać się z alternatywnymi rozwiązaniami i powoli się z nimi oswajać.

O możliwościach, korzyściach i o tym, czy ekologiczne jednorazówki będą tańsze z Marcinem Niedzielskim i Krzysztofem Nowakiem – właścicielami wrocławskiej firmy Cantino – rozmawiała Anna Olszewska-Adamowicz.

Anna Olszewska-Adamowicz: Zakaz handlu jednorazowymi plastikowymi opakowaniami i produktami wejdzie w życie w 2021 roku. Parlament Eu­ropejski przegłosował nowe prawo.
Sprzedaż takich wyrobów na tere­nie UE będzie wówczas nielegalna. W piekarniach, cukierniach, lodziar­niach czy punktach ze świeżymi so­kami jednorazowe opakowania z plastiku trzeba będzie płynnie za­stąpić produktami, które Unia ak­ceptuje. To krok w dobrą stronę? Czy nie utrudni nazbyt pracy tym, którzy korzystają z takich opakowań na co dzień?
Marcin Niedzielski: Zakaz sprzedaży opa­kowań plastikowych naszym zdaniem nie jest żadnym utrudnieniem, a to dlatego, że dostępne są liczne alternatywne rozwiązania. Jednym z nich jest PLA, czyli w pełni biode­gradowalny materiał wykonany z odnawial­nych surowców naturalnych, m.in. z mączki kukurydzianej. Wspominam o nim, ponie­waż oprócz tego, że jest to ekologiczna al­ternatywa dla plastiku pod względem czasu, w jakim w pełni się rozkłada bez szkody dla środowiska (85-90 dni), to wyglądem produk­ty wykonane z PLA bardzo przypominają pla­stik – podobieństwem jest przezroczystość!


FOT. ARCHWIUM WWW.CANTINO.PL

 

Zastąpienie plastikowych opakowań, sztuć­ców, słomek czy kubków ekologicznymi przynosi same korzyści dla nas jako konsu­mentów i dla naszego środowiska. Na na­szej stronie www.cantino.pl znaleźć można wszystkie kształty, rozmiary i pojemności jednorazowych opakowań powszechnie uży­wanych w lokalach o profilu gastronomicz­nym i nie tylko. Wejście w życie tej ustawy nie oznacza, iż musimy zrezygnować ze znanych nam opakowań, a właściwie znanych kształ­tów – wystarczy zmienić materiał, z jakiego są produkowane, na ekologiczny i przekonać się, jak wiele korzyści się za tym kryje. Jako świadomy konsument zdecydowanie uwa­żam, że jest to krok w dobrą stronę!

Jakie tworzywa będą biodegradowalne na tyle, aby zyskać unijną akceptację?
M.N.: Tak jak wspomniałem, jednym z ta­kich tworzyw jest PLA wytwarzany z odna­wialnych surowców naturalnych. Opakowania
z niego wykonane są w pełni biodegrado­walne, w warunkach kompostowania (duża wilgotność – 60% i wysoka temperatura – powyżej 60°C) ulegają rozkładowi w ciągu około 90 dni. W każdym kompostowniku za­chowane są takie warunki, więc nie jest to ani kosztowny, ani skomplikowany proces. W przypadku gdy warunki te nie zostaną osiągnięte, czas rozkładu wydłuży się do około 6 miesięcy – opady deszczu, słoń­ce, wiatr czy nawet śnieg zadbają o to, aby nasz widelec, kubek lub słomka zamieniły się w naturalny nawóz.

Proces biodegradacji jest obiegiem zamknię­tym, w którym nic nie ginie: z roślin wytwa­rzany jest PLA (i nie tylko), z którego powstaje np. kubek, ten z kolei po zużyciu (pod wpły­wem warunków atmosferycznych) zamienia się w kompost użyźniający glebę, na której wyrośnie nowa roślina i proces rozpocznie się od nowa.


FOT. ARCHWIUM WWW.CANTINO.PL

 

PLA to niejedyne biodegradowalne tworzy­wo, które zyskuje unijną akceptację. Nie można w tym miejscu nie wspomnieć o ta­kich materiałach jak trzcina cukrowa, liście palmowe czy otręby pszenne, z których wykonywane są talerze, miski, półmiski i wszelkiego rodzaju opakowania na dania na wynos, sałatki, zupy czy lody. Czas rozkładu tych materiałów jest taki sam jak w przypad­ku PLA. Wyjątkiem są naczynia wykonane z otrąb pszennych – tu czas rozkładu wynosi tylko 30 dni, a to dlatego, że otręby są produk­tem spożywczym i wystarczy im tylko trochę wilgoci, np. opady deszczu. Talerze z otrąb są tak naturalne, że można je zjeść – w ich składzie nie ma nic poza otrębami pszennymi, a te są bardzo zdrowe!

Na naszej stronie www.cantino.pl sklasyfiko­waliśmy wszystkie najpopularniejsze rodzaje opakowań ekologicznych w kilkunastu kate­goriach sugerujących przeznaczenie każdego z produktów. Dodam jeszcze, że firma Cantino posiada w swojej ofercie wyłącznie ekologicz­ne produkty najwyższej jakości.


Jak papierowe opakowania, to najlepiej z okienkiem, przez które konsument może ocenić produkt. A jak okienko, to najlepiej wykonane z PLA, które ulega 100% biodegradacjiopakowania


FOT. ARCHWIUM WWW.CANTINO.PL

 

Do łask wrócą papier i otręby? W co bez­piecznie zapakować ciasta bądź chleb? Torby papierowe są obecne zwłaszcza w piekarniach, ale co z pla­stikowym okienkiem?
Krzysztof Nowak: Jesteśmy przekonani, że papier, podob­nie jak otręby, będzie coraz po­pularniejszym wyborem wielu z nas. Otręby, tak jak trzcina cu­krowa, mogą być podgrzewa­ne w piekarniku, dzięki czemu z powodzeniem można wykorzystać te ma­teriały w piekarniach jako formę do ciast czy nawet chleba. (...)

Dalszą część wywiadu (65%) przeczytają Państwo w pełnym numerze Mistrza Branży (numer styczeń 2019). 
Zachęcamy do wykupienia prenumeraty lub numerów archiwalnych.