Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rośnie pula atrakcyjnych nagród w konkursie #ILoveWholeGrain2018!

dodano , Redakcja AK

Ostatnie dni tegorocznej edycji konkursu fotograficznego „I Love Whole Grain” przyniosły kolejną niespodziankę. Pulę nagród powiększył nowoczesny, domowy młyn zbożowy Mockmill 100, ufundowany przez producenta Wolfgang Mock GmbH.

Przypominamy, że pod patronatem Mistrza Branży trwa konkurs fotograficzny #ILoveWholeGrain2018 dla tych, którzy kochają piec chleby, bułki, a nawet pizzę. Wystarczy przygotować dowolny wyrób z dowolnych surowców (jedyny wymóg to użycie minimum 30% mąki pełnoziarnistej) i zrobić apetyczne zdjęcie.

Autorską fotografię własnoręcznie przygotowanego pieczywa należy udostępnić publicznie np. na Facebooku, Instagramie lub w innych mediach społecznościowych, oznaczając post hashtagiem #ILoveWholeGrain2018. W konkursie biorą udział domowi piekarze, ale też rzemieślnicy piekarstwa z całego świata.

Niespodzianki z nagrodą specjalną – młyn domowy Mockmill 100!

Sponsorzy przeznaczyli do konkursu wyjątkowo atrakcyjne nagrody dla uczestników. Są to:

- 3-dniowy pobyt w Belgii w Center for Bread Flavour w Sankt Vith,
- taca Pendelino,
- książka kulinarna From the Wood-Fired Oven,
- słody,
- szablony do dekoracji pieczywa oraz gadżety.

Teraz do tej puli doszła nagroda specjalna ufundowana przez Wolfgang Mock GmbH z Niemiec – młyn domowy Mockmill 100 do mielenia zbóż, roślin strączkowych i przypraw z niezwykle trwałymi żarnami korundowo-ceramicznymi.
Urządzenie zdobyło nagrodę German Innovation Award 2018 w kategorii "Kuchnia" za wyjątkowe osiągnięcie w zakresie innowacji. Dzięki Mockmill 100 domowi piekarze, cukiernicy, kucharze i koneserzy jak najmniej przetworzonej przemysłowo żywności z całego świata odkrywają na nowo mąkę pełnoziarnistą, tworząc nowe, zdrowsze i smaczniejsze wersje znanych potraw.

***

Organizatorami i sponsorami konkursu są niezależnie: Karl de Smedt z Belgii (Puratos Sordough Library, The Quest For Sourdoguh); Wolfgang Mock GmbH z Niemiec (producent domowych młynów zbożowych Mockmill), Richard Miscovich z USA (instruktor pieczenia chleba rzemieślniczego na Uniwersytecie Johnson & Wales, autor "From the Wood-Fired Oven"); Hurtownia Marxam Project z Polski (dostawca słodów dla branży piwowarskiej), Chanda Seng z Hongkongu (instruktorka pieczenia chleba rzemieślniczego online) oraz pomysłodawca konkursu Piotr Połomski z Polski (domowy piekarz - administrator grup piekarniczych m.in. „Domowy Piekarz”).

Informacje o konkursie, regulamin, opis nagród można znaleźć w facebookowej grupie „I Love Whole Grain” http://www.facebook.com/groups/ILoveWholeGrain/