Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

VI edycja Kremówki Papieskiej w Rzeszowie

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Już po raz 6. podkarpaccy cukiernicy i piekarze podjęli się niezwykłego wyzwania, czyli przygotowania 92-metrowej „Kremówki Papieskiej”. Ta uroczystość odbyła się tradycyjnie na centralnym rzeszowskim deptaku, przy ulicy 3 Maja w trzecim dniu czerwca.

Należy tutaj wspomnieć, że uroczystość związana jest z kolejną rocznicą urodzin Błogosławionego Jana Pawła II, a w tym roku połączona została z obchodami Dnia Matki i Dziecka pt. „Bądźmy Razem”, organizowanymi przez Caritas Diecezji Rzeszowskiej. Zwyczajowo po uroczystej Mszy Świętej, koncelebrowanej pod przewodnictwem biskupa rzeszowskiego ks. bpa Kazimierza Górnego, to słynne ciasto zostało wyłożone na przygotowane stoły do degustacji (ok. 10 000 porcji) przez licznie zgromadzonych (ok. 2 tys.) mieszkańców Rzeszowa i okolic.

Tak jak co roku wykonania Kremówki podjęły się rzeszowska Cukiernia Juliana Orłowskiego&Kazimierza Raka oraz Piekarnia-Cukiernia Radosława Raka. Trzeba podkreślić, że w realizację dzieła „Kremówki Papieskiej” włączyły się specjalistyczne firmy zaopatrujące branżę cukierniczo-piekarską w surowce i artykuły:

CSM Polska, Master Martini, Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, Zeelandia, a także po raz pierwszy w tym roku: Thermo-Hauser, Tedmar i Folres.

Znaczącą pomocą materiałowo-surowcową i finansową przedsięwzięcie to wsparło kilkadziesiąt cukierni i piekarni z terenu Podkarpacia, zakładów młynarskich, mleczarskich (na czele z „Resmleczem” z Trzebowniska), a także wielu innych darczyńców ze środowiska rzemieślniczego oraz firm z otoczenia biznesu.