Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Dla Nepalu: Ciasto marchewkowe

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Autor: Magdalena Grubek, uczennica kl II ZSZ w ZPEW Lwówek Śląski

Składniki
Ciasto
4 jajka
1 szkl. oleju
2 szkl. grubo startej marchewki (ok. 2 duże marchwie)
2 szkl. mąki
1,5-2 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
bakalie (migdały, orzechy włoskie, rodzynki)

Polewa
1 jajko
3 łyżki cukru kryształ
2 łyżki kakao
1/2 kostki margaryny


Wykonanie
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie proszek, sodę, cynamon, marchew i bakalie. Piec w temp. 170oC, przez ok. 40-45 min. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej (czynność ta polega na włożeniu mniejszego garnka z produktami do większego naczynia z gotującą się wodą). Polewać zimne ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.