Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mak, lukier i certyfikaty

dodano , Redakcja AU

Wielkimi krokami zbliża się święto najsłynniejszego rogala. Zgodnie z tradycją w Poznaniu twórcom oryginalnych świętomarcińskich słodkości będą wręczane certyfikaty. Zapraszamy do udziału w wydarzeniu!

Z początkiem listopada cukiernie znów zaleje zapach lukru i maku - na półkach pojawią się wyczekiwane rogale świętomarcińskie. Zgodnie z tradycją,  drożdżowe rogale o charakterystycznym listkującym cieście i nadzieniu z białego maku, rodzynek oraz kandyzowanych owoców są wypiekane i spożywane 11 listopada już od XI wieku w Poznaniu oraz okolicach. Jak co roku odbędzie się też przy okazji uroczyste wręczenie potwierdzeń jakości dla tych rogali, które wykonane są z troską o zachowanie oryginalnej receptury. Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wraz z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą we współpracy z Urzędem Miasta Poznania zaprasza na uroczyste wręczenie Potwierdzeń jakości uzyskania praw do wytwarzania Produktu Chronionego Oznaczeniem Geograficznym /Prawem Unii Europejskiej „ROGALA ŚWIĘTOMARCIŃSKIEGO”, które odbędzie się dnia 5 listopada o godz. 11.00 w Sali nr 17 Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu ( Aleja Niepodległości 2).

 

 

Do tej pory certyfikat uprawniający do wypieku oryginalnego rogala świętomarcińskiego uzyskało 105 cukierni i piekarni. 

Więcej informacji >>> KLIK!