Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Produkujemy więcej cukru

dodano , Redakcja MH

W sezonie 2011/2012 produkcja cukru białego w Polsce wyniosła 1859 tys. t i była o 27% większa niż w sezonie poprzednim oraz o 453 tys. t od kwoty produkcyjnej – wynika z raportu Rynek cukru Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Korzystne warunki pogodowe w okresie wegetacji buraków cukrowych, które przełożyły się na jakość i wielkość plonów oraz postęp technologiczny w przemyśle cukrowniczym przyczyniły się do poprawy efektywności uprawy i przetwórstwa buraków cukrowych.

Wzrosła nie tylko produkcja, ale też cena. Średnia cena skupu buraków cukrowych wzrosła w 2011 r. o 26,5 proc. do 144 zł/t i przyczyniła się do poprawy dochodowości produkcji. Wzrost cen znacznie przewyższał wskaźnik inflacji, ale był mniejszy od wzrostu cen skupu zbóż i rzepaku. Czynnikami decydującymi o tak dużej dynamice cen były: korzystny kurs euro przyjęty do przeliczania minimalnej ceny skupu na walutę krajową, wysoka jakość surowca oraz dobra koniunktura na krajowym i światowym rynku cukru – informuje IERiGŻ.

Źródło: farmer.pl