Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

5 dni czekolady - Salon du Chocolat 2018

dodano , Redakcja AU

Spotkania z plantatorami, producentami bean-to-bar, najlepsze praliny świata, czekolada z 5 kontynentów i walka o tytuł The World Chocolate Masters - nadchodzi 23. edycja paryskiego Salon du Chocolat.

31 października rozpocznie się po raz kolejny światowe święto czekolady. W Paryżu w Porte de Versailles przez 5 dni odbędą się pokazy, prelekcje, warsztaty, degustacje, spotkania autorskie i przede wszystkim oczekiwany finał World Chocolate Masters, w którym Polskę reprezentuje Michał Iwaniuk.

24 edycja największych i najwazniejszych targów czekolady to przede wszystkich wystawcy z 5 kontynentów, wśród których są najlepsi producenci nagradzanych czekolad, rzemieślnicy z małych pracowni, w których powstają doskonałe praliny, trufle oraz figurki z czekolady, a także dostawcy surowców (ziarna kakaowego) i maszyn do większych i mniejszych przedsiębiorstw.

 


W tym roku tematem przewodnim targów jest natura. Jako że pogodzenie zdrowia i przyjemności jest dziś priorytetowym trendem w szeroko pojętym żywieniu, podążają za nim również twórcy czekoladowych smakołyków. Czekolada jest w o tyle komfortowej sytuacji, że ziarno kakao zostało wpisane na listę “super foods”, czyli najzdrowszych produktów spożywczych, jakie oferuje natura. I to właśnie na ziarnie w dużej mierze skupią się prelegenci tegorocznego festiwalu. Wśród nich znajdą się plantatorzy, którzy opowiedzą o cudzie natury jakim jest owoc kakaowca i w jakich warunkach powstają najlepsze zbory. Pojawią się też producenci czekolady “bean-to-bar”, którzy z kolei podkreślą jak należy dbać o ziarno, by nie utraciło na swej wartości.

Przyszłość czekolady będzie natomiast tematem przewodnim mistrzostw o tytuł World Chocolate Masters. Futuropolis (miasto przyszłości)  to hasło, które ma pobudzić wyobraźnię twórców do wyrażenia tego, co nastąpi do 2025 roku. 21 uczestników finału będzie musiało wykazać się kunsztem i pomysłowością prezentując, m.in. praliny, przekąskę, ciastko oraz rzeźbę w czekoladzie.

 


Z okazji 160 rocznicy nawiązania stosunków dyplomatycznych między Japonią a Francją zawita także specjalna strefa - Japonismes,, które ma na celu ukazanie bogactwa japońskiej kultury poprzez wystawy i pokazy (odbywające się również poza festiwalem).

Szczególną atencją zostaną też obdarzone panie zajmujące się czekoladą oraz cukiernictwem. Ze względu na to, że coraz więcej kobiet wybiera profesją związaną z wyrobem słodkości, swoje talenty będą mogły pokazać w strefie Elles.

Prócz tego, codziennie odbywać będzie się tradycyjnie wpisany już w program pokaz czekoladowej mody - owoc współpracy znanych projektantów mody i cenionych cukierników z całego świata. Zostanie też wybrany najlepszy francuski cukiernik, a także odbędzie się kolejna edycja prestiżowego Relais Desserts Charles Proust dla młodych cukierników.

 


Salon du Chocolat

31 październik - 5 listopad 2018

Porte de de Versailles

Więcej informacji >>> KLIK!