Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rekordowy piernik i Piekarz Roku, czyli jubileuszowe Święto Chleba w Jaworze

dodano , Redakcja AU

Podczas XX edycji jaworskiego święta padł rekord w długości piernika i poznaliśmy nowego Piekarza Roku, którym zostali właściciele Piekarni Bagietka.

Święto Chleba i Piernika w Jaworze stało się na przestrzeni lat wydarzeniem znanym w całej Polsce, na które zjeżdżają się tłumy, by spróbować nie tylko lokalnych słodkich i chlebowych specjałów, ale też uczestniczyć w pokazach kulinarnych, koncertach innych imprezach towarzyszących. Tak było i podczas tegorocznej edycji 24-26 sierpnia.

W tym roku niewątpliwą atrakcją był rekordowy piernik. Słodki specjał zagościł na imprezie w sobotę. Miał nawiązywać do 100. rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości., stąd też udekorowany był w biało-czerwone barwy i mierzył 55 m 30 cm, czyli był dłuższy od swojego poprzednika o 4 metry! Do jego wypieku zużyto 5 tysięcy jaj, 250 kg miodu, 250 kg śmietany, 250 kg oleju, 370 kg mąki pszennej, 800 kg powideł śliwkowych, 25 kg słodowego ekstraktu jęczmiennego, 3,5 kg sody oraz 500 kg czekolady. Biało-czerwona dekoracja została wykonana z wiórek kokosowych.

 

 

Podczas jaworskiego święta jak co roku rozstrzygnięto też konkurs na Piekarza Roku. Statuetka trafiła do rąk Jolanty i Krzysztofa Agackich z piekarni Bagietka z Chojnic. Piekarnia, słynąca od początku z wypieku bagietek i pieczywa francuskiego, funkcjonuje od 1992 r. W chwili obecnej asortyment poszerzony jest również o wyroby słodkie,  a dystrybucja odbywa się w 50 wyspecjalizowanych stoiskach i sklepach firmowych w pięciu województwach.