Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

LuckyLood – lody dla alergików i poszukiwaczy oryginalnych smaków

dodano , Redakcja PS

LuckyLood to lodziarnia stworzona po to, by sprostać zapotrzebowaniu na połączenie przyjemności jedzenia tego deseru z dbaniem o zdrowe odżywianie. Jej właściciele wybrali nietypową drogę do kubków smakowych lodożerców, wiodącą m.in. przez lody alkoholowe czy warzywne, nie zaniedbując tradycyjnych smaków.

Jako nieliczni używają do lodów naturalnych żółtek jaj. Jak podkreślają: – Bazujemy tylko na naturalnych składnikach. Nie używamy past i barwników.  W LuckyLood zjesz znane smaki w nowej odsłonie. Co więcej, dostępne są tu lody tworzone z myślą o alergikach, m.in. bez glutenu czy laktozy. Są też bezglutenowe rożki. Lodów może spróbować każdy, bez względu na dietę. Serwuje się tu także lodowe sorbety o obniżonej zawartości cukru. Wśród nich pojawiają się również sezonowe smaki – sorbet z arbuza, truskawki, ananasa czy kiwi.

 

Smaki w lodziarni zmieniają się bardzo często, to dowód ich świeżości, ale także sposób na walkę z nudą. Można spróbować lodów o smaku np. buraka z miodem, chałwy, banana na mleku kokosowym, solonego karmelu, mascarpone z gruszką czy musztardy. – Lucky Lood to smaki lodów, które zna każdy, ale staramy się poszerzać horyzonty naszych gości poprzez autorskie receptury, takie jak pomidor z cebulą czy lody o smaku filecików anchois – dodają właściciele.


Lodziarni LuckyLood jest coraz więcej. Można je znaleźć w Krakowie, Chorzowie, Gliwicach, Pyskowicach i Małogoszczy. Zdaniem właścicieli nigdy nie będą lodziarnią sieciową, a powód jest dość oczywisty: – Robimy prawdziwe, domowe lody. Nie da się tego osiągnąć, tworząc sieciówkę. Rozwijamy się, to prawda, ale lody do każdego punktu pochodzą z jednego miejsca, z chorzowskiej produkcji. Spotkacie tam ludzi pracujących z pasją, miłością do lodów i kucharzy, a nie maszyny i proszki. Naszą misją jest serwowanie najlepszych lodów, dlatego nieustannie podwyższamy swoje kompetencje. Bierzemy udział w szkoleniach organizowanych przez guru produkcji lodów w Europie, włoską firmę Carpigiani – dodają właściciele.


W Chorzowie można spotkać Pana Piotra, technologa lodziarstwa. To specjalista ds. tradycyjnej produkcji lodów z wieloletnim doświadczeniem. To on jest odpowiedzialny za autorskie przepisy. Jak mówi, najważniejsze zaczyna się na etapie dostawy: – Wybieramy najlepszych dostawców, którzy gwarantują smak i świeżość. Kiedy produkty trafiają do nas, są od razu przerabiane pod konkretne smaki. Świeże jaja i mleko trafiają do pasteryzatora, gdzie są poddawane procesowi podgrzewania i utrwalenia – podkreśla. – Owoce trafiają do mlecznej mieszanki, są blednowane i mieszane. Następnie zamrażamy lody metodą szokową. Później trafiają wprost do gości.

Odkrywaj z nami nową jakość. Jesteśmy otwarci na współpracę z koneserami. Naszą ambicją jest tworzenie dań z lodami, np. połączenie mięs z lodami o smaku mizerii, musztardowych... Miarą sukcesu jest dla nas to, co po nas zostaje – Wasz uśmiech i satysfakcja.


LuckyLood:
Gliwice, ul. Dolnych Wałów 1
Małogoszcz, pl. Tadeusza Kościuszki 25
Chorzów, ul. Wolności 38
Pyskowice, ul. Hutnicza 9
Kraków, ul. Długa 58

Otwarte: 10.00-21.00 
e-mail: biuro@luckylood.pl 
Znajdź nas na Facebooku, Instagramie i YouTube!