Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

XX Święto Chleba w Radomiu

dodano , Redakcja PS

2 września br. w Muzeum Wsi Radomskiej odbędzie się XX jubileuszowe Święto Chleba - wydarzenie o charakterze ogólnopolskim, które cieszy się ogromnym powodzeniem. Celem organizowanej na terenie skansenu uroczystości jest kultywowanie polskiego, a w szczególności radomskiego piekarstwa.

Także promocja oraz ugruntowanie podstawowego znaczenia chleba i wyrobów piekarniczych, jako produktów niezmiernie ważnych w kulturze oraz tradycji polskiej. O stale rosnącym zainteresowaniu niewątpliwie świadczy kilkunastotysięczna frekwencja uczestników zeszłorocznej edycji.




Tegoroczne wydarzenie zwyczajowo skoncentrowane będzie wokół prezentacji kunsztu piekarskiego oraz pokazów tradycyjnych obrzędów żniwnych i pracy na wsi, a rozpocznie się uroczystą Mszą Świętą o godz. 10:00 w intencji rolników, młynarzy oraz piekarzy. Następnie zostaną ogłoszone wyniki konkursu pt. „Tradycyjny wieniec dożynkowy”, adresowanego do stowarzyszeń, zespołów folklorystycznych oraz Kół Gospodyń Wiejskich z regionu radomskiego. Jego celem jest popularyzacja wiedzy o dawnych zwyczajach dożynkowych oraz roli wieńca, jako głównego symbolu obchodów. Laureaci konkursu zostaną uhonorowani nagrodami rzeczowymi i rozpocznie się jeden z najważniejszych punktów programu - korowód wieńców dożynkowych: są one przecież owocem zwieńczenia pracy rolników i niewątpliwie stanowią ważny element naszej tożsamości kulturowej.

Młodsi uczestnicy, również znajdą coś dla siebie - poza występem Dziecięcego Zespołu Pieśni i Tańca „Wolanianki” oraz Młodzieżowego Zespołu Ludowego „Guzowianki" na gości czeka koncert zespołu „Tulia". Na scenie „Pod Dębem” będzie można oglądać popisy instrumentalno-wokalne kapel wiejskich, a także wziąć udział w zabawie tanecznej. Wśród dodatkowych atrakcji znajdzie się kiermasz twórczości ludowej, wystawa stoisk piekarniczych i i prezentacja pieczywa z radomskich piekarni, pokazy kunsztu piekarskiego, konkursy oraz zawody prowadzone przez Cech Piekarzy w Radomiu.