Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kolejna edycja Targów Zero Waste z Mistrzem Branży

dodano , Redakcja AK

Po sukcesie w Warszawie Targi Zero Waste przenoszą się do Gdyni. 18 sierpnia br. w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym czeka Was moc atrakcji, m.in. przegląd filmowy, liczne wykłady i warsztaty. W rolę prowadzącej wcieli się Helena Chmielewska, redaktorka „Mistrza Branży”.

Nie przez przypadek Targi Zero Waste przeniosły się blisko morza, które co roku przyciąga tłumy turystów, a wraz z nimi rosnący problem jednorazowych plastikowych naczyć, woreczków foliowych i in. Morza i oceany to jedne z najbardziej zaśmieconych miejsc przez tworzywa sztuczne. W samym Bałtyku stanowią one ok. 70% odpadów! Obecnie w oceanach znajduje się ok. 165 mln ton plastiku. Aż 54% gatunków morskich znajdujących się w Czerwonej Księdze Gatunków zagrożonych IUCN zostało dotknięte problemem odpadów morskich, a do 2050 r. w wodach będzie więcej odpadów niż ryb! Tylko od nas i naszych świadomych wyborów zależy stan świata, w którym żyjemy.

>>Zbieraj słoiki!

Targi Zero Waste to doskonała okazja, by poszerzyć swoją wiedzę w zakresie alternatywnego stylu życia, uprościć swoje życie i ograniczyć ilość generowanych odpadów do minimum. A także wymieniać się doświadczeniami, zaopatrzyć w domowy kompostownik i inne bezodpadowe niezbędniki, a także nauczyć się szycia czy stylizacji second hand. Macie ochotę nauczyć się czegoś nowego, wziąć udział w gotowaniu na żywo? Będzie ku temu okazja!

Planet Diet - czy przyszłość kulinarna jest roślinna? (Mistrz Branży)

To nazwa krótkiego wykład, w trakcie którego Helena Chmielewska, redaktorka „Mistrza Branży”, pokaże nadzieje, jakie niesie ze sobą ruch zrównoważonego żywienia. Żyjemy w czasach, w których social media są wylęgarnią kulinarnych trendów (w końcu hummus i spirulina to hity Instagrama!), a zmniejszenie konsumpcji produktów odzwierzęcych jest nie tylko łatwe, ale przede wszystkim wskazane dla naszego zdrowia oraz dobra planety. Podczas spotkania Helena Chmielewska poruszy tematy związane z ostatnimi trendami na rynku kulinarnym i spożywczym (jak np. kiszonki, pradawne zboża czy nasiona chia), ideą kuchni 4.0 („bezmięsne” mięso, jadalne owady, warzywne desery, prozdrowotne słodycze) oraz przedstawi kilka cennych faktów – takich, które mogą przywrócić zdrowie, poprawić budżet domowy, pomogą zadbać o przyszłe pokolenia i ocalić Ziemię od katastrofy ekologicznej.

Gościem specjalnym będzie Żaneta Geltz, redaktor naczelna magazynu „Hipoalergiczni”, założycielka Stowarzyszenia Happy Evolution Global Association, znana również Czytelnikom „Mistrza Branży”. Żaneta Geltz przedstawi naukowe podstawy walorów roślinnego trendu, ale także związku pomiędzy nadmiarem spożywanego mięsa a rosnącą liczbą przypadków stanów zapalnych. Udogodnienia i technologia wpływają na rozwój oferty producentów, a młode pokolenia dostrzegają nowe perspektywy, dzięki czemu konsument przyszłości to człowiek wyedukowany i wymagający – taki, który nie chce (lub nie może) jeść wszystkiego, a jednocześnie nie lubi ograniczeń.

Jak nasze żywieniowe wybory mają się do ruchu Zero Waste?

Skutki rosnącej konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego mają druzgocący wpływ na florę i faunę. Można temu zapobiec, redukując wykorzystanie produktów odzwierzęcych do minimum wskazanego przez normy żywieniowe. Spożycie mięsa przyczynia się do niszczenia najcenniejszych regionów świata, m.in. z powodu ogromnej ilości obszarów  wykorzystywanych pod uprawę paszy dla zwierząt. Popularność diety opartej na spożyciu głównie mięsa i nabiału wiąże się z wykorzystaniem obszaru półtora razy większego od Unii Europejskiej. Zagrożone są nawet takie miejsca jak rzeka Amazonki, Kotlina Kongo czy Himalaje, dlatego celem wykładu jest propagowanie fachowej wiedzy na temat innowacyjnych produktów spożywczych dla świadomego konsumenta, który w równej mierze chce dbać o siebie, jak i Matkę Ziemię. Wprowadzając do diety więcej warzyw i owoców, zyskujemy zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze jedzenie, a przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia mięsa, wspomagamy uprawę roli w sposób nienaruszający równowagi biologicznej.

 

INFORMACJE o TARGACH ZERO WASTE

Kiedy: 18 sierpnia 2018 (sobota)
Gdzie: Pomorski Park Naukowo-Technologiczny w Gdyni, Al. Zwycięstwa 96/98
Godz. 11:00 - 18:00
Program
targów Zero Waste TUTAJ

ZAPRASZAMY :)