Odpowiednia prezentacja towaru jest kluczowym elementem zachęcającym klienta do zakupu. Profesjonalne oświetlenie nie tylko pomaga w sprzedaży, pozwala również na oszczędność energii. Odpowiednia barwa światła i poprawne ustawienie oświetlenia z pewnością przyczynią się do podniesienia atrakcyjności towaru.
Podobne artykuły
Tworzenie odpowiedniego oświetlenia pieczywa i wyrobów cukierniczych jest bardzo dużym wyzwaniem. Pieczywo wymaga bardzo cie-płego, złocistego światła, z kolei kremowe ciasta i torty powinny zachować swoją naturalną biel. Jednocześnie towar nie może być narażony na szkodliwy wpływ temperatury powodujący wysuszanie i odbarwianie. Niemiecka firma Baro jest specjalistą tego sektora od wielu lat. W przypadku sprzedaży świeżych produktów, takich jak pieczywo i wyroby cukiernicze, najważniejsze jest zachęcenie klienta do zakupu przez odpowiednią prezentację towaru. Bardzo często doskonałe wyroby nie sprzedają się na bieżąco tylko dlatego, że są nieprawidłowo wyeksponowane. Profesjonalne oświetlenie pomaga zaprezentować towar, podkreśla jego kolor i świeżość, a jego odpowiednie natężenie przyciąga uwagę klienta i daje impuls do zakupu.
W ostatnich latach nastąpił ogromny rozwój technologii LED. Oprawy LED oświetlające świeżą żywność mają, oprócz energooszczędności, jedną ważną cechę – emitują minimalną ilość ciepła. Dzięki temu nie ma problemu ze zbyt wysoką temperaturą w sklepie, niewydajną klimatyzacją czy szybszym psuciem się towarów. Konieczne jest zwrócenie uwagi, aby barwa światła była dostosowana do typu produktu. Oprawy LED występują w wielu barwach (temperaturach) światła: od bardzo ciepłych (2500/2700 K), poprzez neutralne ciepłe (3000 K), po chłodne (4000-6000 K). Niestety nie każda z nich nadaje się do cukierni lub piekarni. Baro od lat specjalizuje się w oświetleniu wyrobów piekarniczych. Również w LED-ach opracowaliśmy i wprowadziliśmy na rynek specjalne moduły, które najlepiej podkreślają kolor pieczywa, ciast, lodów i wyrobów czekoladowych. Najlepsze doświetlenie ekspozycji zapewniają specjalne moduły Golden Bread (bardzo ciepła, złocista barwa światła), moduł 2700 K o bardzo wysokim CRI oraz specjalna barwa Pearl White (ciepła biel o bardzo wysokim CRI). Oprawa to jedno, prawidłowy montaż i ustawienie kąta padania światła to drugie. Oprawy powinny być zamontowane w przedniej linii lady, a światło skierowane w stronę produktu.
Bardzo ważny jest kąt padania światła. Należy tak ustawić reflektory, aby nie oświetlały podłogi, tylko ladę chłodniczą. Jednocześnie należy pamiętać, żeby nie wychylać ich zbyt mocno w kierunku obsługi i nie oślepiać personelu za ladą. Trendem w krajach zachodnich jest stosowanie lad kwadratowych bez oświetlenia wewnętrznego. Towar doświetlany jest wtedy wyłącznie z góry. Zapewnia to doskonały efekt wizualny, jednocześnie przyczyniając się do większej trwałości wyrobów cukierniczych. Przy zastosowaniu opraw Baro należy pamiętać o bardzo ważnej sprawie – jako jedyni posiadamy w ofercie oprawy z reflektorem owalnym, dzięki czemu mają one znacznie szerszy zasięg – każda bez problemu doświetla do 1,50 m bieżącej ekspozycji. Bardzo często decydując się na zakup oświetlenia do sklepu, zwracamy uwagę wyłącznie na lady i regały, zapominając o doświetleniu innych stref, takich jak grafiki, stoliki w części kawiarnianej czy strefa wejścia. Najlepszy efekt daje opracowanie spójnej koncepcji oświetlenia całego lokalu, tak aby to dodatkowe współgrało z oświetleniem produktu. Większość klientów nadal poszukuje pomocy specjalistów w zakresie projektowania oświetlenia. Dlatego tak ważne są dla nas prezentacje w istniejących sklepach. Pozwalają one uzmysłowić sobie, jak niewiele trzeba, żeby „podrasować” sklep za pomocą oświetlenia.
Większość klientów na początku zwraca uwagę wyłącznie na cenę, ale po prezentacji i przygotowaniu profesjonalnego projektu doceniają jakość światła, szerokość świecenia, fakt, że nasze oprawy wykonane są bardzo solidnie (odlew aluminiowy malowany proszkowo), że mają najwyższy współczynnik niezawodności (L80/B10) oraz że udzielamy 5-letniej gwarancji. Wspieramy klientów na każdym etapie inwestycji – od projektu, poprzez sprzedaż i dostawę oświetlenia, po montaż i odpowiednie ustawienie oświetlenia po zatowarowaniu sklepu. To wartość dodana, która sprawia, że większość klientów wraca do nas za każdym razem, kiedy otwierają lub remontują swoje sklepy.
Butikowa francuska cukiernia i nowoczesna warszawska piekarnia – co je łączy?
Thierry Bamas Patisserie we francuskim kurorcie Biarritz i Piekarnia-Cukiernia Grzybki w Warszawie. Dzieli je odległość, odmienny profil i asortyment, łączy nowe podejście do sprzedaży. Co się pod tym kryje?
Ekskluzywna cukiernia Thierry ego Bamasa to wnętrze wyróżniające się kontrastującymi materiałami, futurystycznymi kształtami mebli i doskonale dobranym oświetleniem BÄRO
Harmonia i spójność miejsca pod względem designu i produktu to absolutna podstawa. Cukierniczy butik słynnego chocolatiera Thierry ego Bamasa świetnie wpisał się w klimat kurortu odwiedzanego przez sławnych i bogatych
Lada wypełniona różnorodnymi i estetycznie wykonanymi... (Projekt: MoMa architecture z Lyonu)
Ciepłe, a jednocześnie eleganckie wnętrze Piekarni Cukierni Grzybki to zasługa wszechobecnego drewna zestawionego z czarnym kolorem wyposażenia, elementów dekoracyjnych i lamp. Dużo daje światło dedykowane odpowiednim produktom
W jednym miejscu klient może kupić pieczywo, wypić kawę, zjeść kanapkę czy słodką drożdżówkę. Na miejscu przygotowywane są też świeże pizze
...produktami przyciąga wzrok i zachęca do zakupów (Projekt i nadzór nad reaLizacją: Pracownia Projektowa ProForMa Jacek Przyjemski)