Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kawa zdrowa, brokułowa

dodano , Redakcja PS

Po wykazującej ponoć niezwykłe walory zdrowotne kawie z grzybów przyszedł czas na kawę z brokułami. To nowe odkrycie australijskich organizacji – agencji naukowej CSIRO i grupy rolniczej Hort Innovation.

Porcja brokułów zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, witamin i minerałów – m.in. witaminy B6, witaminy E, witaminy C, manganu. Brokuły wykazują ponadto działanie przeciwnowotworowe. Okazuje się, że z tych dobrodziejstw mogą teraz skorzystać ci, którym brokuły w czystej postaci w diecie niekoniecznie pasują. Jest to rozwiązanie również dla tych, którzy spożywają na co dzień za mało warzyw – a jest to całkiem spory procent populacji (z badań CSIRO przeprowadzonych w 2017 roku wynika, że niewystarczającą ilość warzyw i owoców spożywa aż czterech na pięciu dorosłych).

Brokuły zmielone na proszek można dodawać do kawy, koktajli czy ciast. Z kawą z brokułowym proszkiem zaczęła eksperymentować jedna z kawiarni w Melbourne.



Firma Hort Innovation pracuje obecnie nie tylko nad samym proszkiem, ale i nad rozmaitymi przekąskami. Głównym celem tworzenia takich zdrowych produktów jest ograniczenie marnowania żywności i zmniejszenie ilości odpadów roślinny (na proszek można zmielić na przykład takie brokuły, które już niekoniecznie zachwycają wyglądem na sklepowej półce). Warzywne proszki to także szansa dla rolników na wejście na rynek żywności funkcjonalnej.

CSIRO zamierza rozwinąć technologię produkcji proszku i przetestować go na szerokiej grupie konsumentów.