Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Pastry + chef = mistrz Rosiński, pieczywo online i polski chleb z dyplomem Le Cordon Bleu - nowy Mistrz Branży

dodano , Redakcja AU

Bardziej pastry czy tylko chef? Maciej Rosiński opowiada, dlaczego warto połączyć kuchnię i cukiernię w jeden warsztat doskonałego smaku. Ponadto - dużo o chlebie, również tym sprzedawanym online, bio i takim, który tworzy jedyny w Polsce piekarz z dyplomem Le Cordon Bleu! Zobaczcie, co czeka na Was w nowym wydaniu!

Czy można być zarówno perfekcyjnym cukiernikiem i kucharzem? Tworzyć w tym samym czasie słodkości i dania wytrawne? Trzeba! O tym przekonuje w Rozmowie Mistrza Branży "Rosa", czyli Maciej Rosiński. Legenda jedneh z łódzkich restauracji. Choć niedawno po wielu latach odszedł ze swojego stanowiska, nie zwalnia tempa. Został mianowany trenerem wspomagającym polskiej reprezentacji na mistrzostwa w Luksemburgu. Ponadto - zgodnie z swoim charakterem i wykształceniem - spełnia się w roli nauczyciela, wprowadzając zmiany w wielu cukierniach i restauracjach, również tych największych w kraju. Czy jego dążenie do perfekcji wymaga również bezwzględności? Czy sam ma swoich mistrzów? I czy w czasie pracy słucha ulubionego jazzu? Na te pytania odpowiedział nam w wywiadzie, do którego przeczytania zachęcamy w pierwszej kolejności.

 

 

O ile pedagog może zostać mistrzem cukiernictwa i kuchni, o tyle pracownicy korporacji mogą otworzyć własną piekarnię! I to taką, która niemal z miejsca staje się kultowa! Mowa o Montag, czyli miejscu stworzonym z miłości do tradycyjnie tworzonego i wypiekanego chleba, który założyli Agnieszka i Jacek Tomczyk. Z tej samej miłości do ochodzenia się z mąką Jacek postanowił zgłębić tajniki pracy piekarza, udając się na kurs do prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu. Co odkrył? I dlaczego wraz z żoną - jako wytrawni poszukiwacze doskonałego chleba na całym świecie - uważają, że polski chleb ma nad wieloma bochenkami przewagę? Ponadto - kim jest Stefan, od którego zależy los piekarni? Odpowiedzi na te kwestie szukajcie w wywiadzie!

 

 

Sprzedaż chleba, nawet tego najlepszego, nie jest łatwa. Ze względu na niechęć do glutenu, jak też dużą konkurencję na rynku. Jak więc sprzedawać? Czy wyróżnić swój sklep? Wreszcie, czy można sprzedawać pieczywo online? Okazuje się, że nowoczesne rozwiązania pozwalają na realizację najśmielszych pomysłów. Nawet tak innowacyjnych jak... wirtualny spacer po naszej cukierni, sklepie lub też samej pracowni! Klient szuka czegoś więcej, a więc też produktów butikowych, specjalistycznych i przede wszystkim prawdziwych. O sprzedaży szeroko piszemy jak co roku w naszym dodatku Sklep Firmowy. Czytajcie i inspirujcie się!

 

 

W tym wydaniu nie mogło też zabraknąć mowy o RODO. Czym właściwie jest? Jak te zmiany wdrożyć w życie mikro i wielkich przedsiębiorstw? Przeczytacie również na naszych łamach. Ponadto również o nowej specjalistycznej platformie e-learningowej Artisan Business, w której tworzenie zaangażowana jest współpracująca z nami Alina Śmiłowska. A także o ube, czyli kolorze sezonu i sporo o francuskim piekarstwie.

 

 

Oddajemy nowy numer do schrupania!

 

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Pastry + chef = mistrz Rosa – rozmowa z Maciejem Rosińskim
Piekarz z dyplomem Le Cordon Bleu – rozmowa z Jackiem i Agnieszką Tomczykami z piekarni Montag
Wawerska, 9 dekad z chlebem – rozmowa z Tomaszem Błaszczakiem, współwłaścicielem warszawskiej piekarni

Edukacja
Wyższa kultura zmiany. Zaloguj się na inne myślenie w biznesie – rozmowa z Aliną Śmiłowską, coach biznesu on-line
Przyjaciele Akademii Mistrza – Michał Kumur
Warto czytać

Efektywne zarządzanie
Notariusze dla Mistrza Branży: Księga wieczysta – co można z niej wyczytać?
Bezpieczna firma, ubezpieczona firma
CSB FACTORY ERP – inteligentne procesy generują zyski
RODO w 4 krokach

Sklep firmowy
Specjalistyczne sklepy piekarnicze
Wirtualny spacer po Twoim sklepie
Butikowa francuska cukiernia i nowoczesna warszawska piekarnia – co je łączy?
Oświetlenie wspomagające sprzedaż w piekarni i cukierni
Jak ugryźć czekoladę online?
12 miesięcy nieustannego wzrostu
Sprzedaż pieczywa mierzona w kilometrac

Kulisy produkcji
Linia Fritsch Easyline
Truskawkowa planeta
Francuskie piekarstwo – czy wciąż dominują piekarnie rzemieślnicze?
Szkoła Piekarstwa Wiesława Kucia, Lekcja 3. Ciastka francuskie z jabłkami
Blachy wypiekowe
Gluten – dobry czy zły?
Sprzedaż i ekspozycja
Nadchodzi ube, czyli fiolet królem sezonu!
QUID – nowy przewodnik

Flash News

 

Z uwagi na duże zainteresowanie Czytelników elektroniczną wersją Mistrza Branży udostępniamy pełne wydanie w formacie PDF

Zobacz online numer czerwcowy lub pobierz AKTUALNY PDF>>

 

Numery wydane >>

Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży pełne archiwum 2018 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2017 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2016 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2015 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2014 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2013 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2012 tutaj >>

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!


   
 

ZAMÓW PRENUMERATĘ
WERSJI PAPIEROWEJ

Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
nr tel. 32 729 96 80
więcej informacji o prenumeracie >>