Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Filigranowe ciasteczka

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

W starożytności w technice filigranu tworzono naczynia i biżuterię, w średniowieczu ozdabiano nią meble. Dziś filigran, znany bardziej jako quilling, kojarzymy z kartkami okolicznościowymi.

Przy użyciu odpowiednich surowców w tej technice można zdobić również torty oraz ciastka na specjalne okazje. Delikatne, ażurowe i niebanalne zdobienia zachwycą niejedną osobę.
Potrzebne surowce/akcesoria

 

Potrzebne surowce/akcesoria

  • ciastko (o 10 cm)
  • lukier królewski
  • gąbka do malowania
  • barwnik w żelu
  • biały lukier plastyczny do kwiatów
  • wałek
  • narzędzie do cięcia pasków
  • klej jadalny
  • pędzelek
  • nożyk do lukru

 


Ciastko pokryj jasnym, różowym lukrem. Po wyschnięciu za pomocą gąbki nanieś ciemniejszą warstwę, cieniując brzegi (tutaj „fiolet biskupi” z Food Colours). Dodaj napis.

 

 

Na kartce narysuj kontur ciasteczka, dodaj linie pomocnicze.

 

 

7 lukrowych pasków (ok. 15 cm) zwiń luźno w „ślimaki” do połowy ich długości i zgnieć delikatnie w „łezkę”. 4 paski (ok. 10 cm) zwiń w ciasne ślimaki. Układaj elementy na szablonie, nadając im kształt i sklejając je za pomocą jadalnego kleju (uważaj, żeby nie przykleić pasków do kartki).

 

 

3 paski zwiń razem do połowy długości, ślimaka zgnieć w łezkę, a z luźnych pasków uformuj „tęczę”. Przyklej, zaczynając od łezki.

 

 

Wykończ pojedynczymi paskami i wyrównaj końcówki. Zostaw do wyschnięcia na kilka godzin.

 

 

Delikatnie zdejmij element z kartki. Na lewej stronie nanieś niedużą ilość lukru królewskiego w miejscach, gdzie wzór jest najciaśniejszy. Przyklej element.

 

Agata Gutowska-Kowalczyk – dekoratorka z pasji i z pasją, eksperymentatorka zalukrowana na punkcie nowych możliwości i technik. Laureatka wielu konkursów, m.in. Cake International 2016 w Londynie (dwie złote nagrody), OFTA 2015 (1. miejsce). Prowadzi szkolenia w Akademii tortownia.pl. Jej prace znajdziesz na FB/Szalony Cukiernik i na YouTube „Szaleństwo Cukiernika”.