Miesiące przygotowań, potu, łez, nieprzespanych nocy by sięgnąć po marzenia. Oto przed nami duet cukierników Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa, który pisze swoją historię, mającą znaczący wpływ na losy polskiego cukiernictwa. Za kilka dni ich wielkie marzenia urzeczywistnią się.
Podobne artykuły
Ci młodzi ludzie zabłysną na arenie międzynarodowej rozsławiając Polskę i jej smaki, podczas najbardziej prestiżowego konkursu cukierniczego na świecie – Coupe du Monde de la Patisserie.
W dniach 10 -12 czerwca serce Piemontu - Turyn zamieni się w wielką, gastronomiczną stolicę Europy. Już 10 czerwca nasz team cukierniczy wystąpi wśród pozostałych siedmiu europejskich drużyn w konkursie, który jest marzeniem każdego cukiernika. W ciągu zaledwie 5 godzin przygotują mrożony deser owocowy, 10 deserów na platerze, rzeźbę z czekolady oraz karmelu. Motywem przewodnim, wokół którego pracują cukiernicy jest „Mały książę” i właśnie na tej magicznej tematyce Michał i Marek oparli swoje receptury. Przez tę wyjątkową opowieść przeprowadzą nas pokazując wiele technik użycia surowca – czekolady, karmelu, owoców i innych produktów, wydobędą z nich wyjątkowy smak a zarazem przedstawią wiele emocji, które towarzyszą tej przepięknej bajce.
Nasi cukiernicy jadą na konkurs z pełną świadomością swojego profesjonalizmu, pozytywną energią i entuzjazmem oraz nadzieją, że będą reprezentować Polskę również podczas Wielkiego Finału w Lyonie.
Wielkie podziękowania dla Partnerów, którzy wspierają naszych cukierników, a są to firmy:
Primulator, Ambasador 92, Ashanti, Debic, Pastry Creation, Valrhona (LePatio Polska), Morning, Gastro Magic Service, Cukiernia Sowa, Convotherm oraz Dziamski Studio.
* * *
Coupe du Monde de la Pâtisserie ten wspaniały międzynarodowy konkurs cukierniczy został założony w Lyonie w 1989 roku przez wielkiego mistrza cukiernictwa Gabriela Paillassona.Po debiucie w Paryżu w 2012 roku i dwóch edycjach w Genewie, Turyn jest kolejnym wybranym miastem w kontynentalnej rundzie selekcyjnej, która odbędzie się 10 czerwca 2018 roku przy okazji Gourmet Expoforum, w centrum wystawowym Oval Lingotto.
Ponieważ Włochy wygrały Coupe du Monde de la Pâtisserie w 2015 roku z zespołem szefów kuchni Fabrizio Donatone, Emanuele Forcone i Francesco Boccia, kraj ten ma już kwalifikacje do wzięcia udziału w wielkim finale w 2019 roku w Lyonie i jest częścią TOP 5.
W finale w 2019 roku wezmą udział 22 kraje: z każdej kontynentalnej selekcji zostaną wyłonione 3 kraje plus 5 najlepszych (TOP 5) jak Włochy, Japonia, USA, Korea Południowa, Wielka Brytania oraz 5 krajów spośród pozostałych uczestników otrzyma od jurorów "dziką kartę". Te "dzikie karty" ustanowione przez Gabriela Paillassona przypisuje się krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.
"Grande finale" Coupe du Monde de la Pâtisserie odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas Międzynarodowych Targów Sirha.
Ten prestiżowy konkurs stał się głównym wydarzeniem cukierniczym na świecie. Konfrontuje zespoły z całego globu, złożone z eksperta od czekolady, cukiernika i specjalisty od lodów. Na oczach jury i szerokiej publiczności wszystkie zespoły prezentują swoje umiejętności, talenty oraz kreatywność.
Kolejny finał Coupe du Monde de la Pâtisserie odbędzie się 27 i 28 stycznia 2019 r. i będzie świetną okazją do celebrowania 30 rocznicy powstania konkursu.
Aut. SmartenPR – oficjalny przedstawiaciel Coupe du Monde de la Patisserie w Polsce