Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Jak smakował i wyglądał tort weselny dla księcia Harry'ego i Meghan Markle

dodano , Redakcja AK

W sobotę 19 maja w Wielkiej Brytanii miało miejsce wielkie wydarzenie: ślub księcia Harry'ego z Meghan Markle. Za przygotowanie prawdziwie królewskiego tortu była odpowiedzialna Amerykanka o polskich korzeniach, właścicielka londyńskiej piekarnio-cukierni Violet Cakes – Claire Ptak.

Tort został przygotowany na 600 osób, pracowała nad nim Claire Ptak na czele kilkuosobowego zespołu. Do wykonania warstwowego, trzyczęściowego tortu cytrynowego z dzikim bzem zużyto 200 włoskich cytryn Amalfi, 500 jajek, 20 kg masła, 20 kg cukru i 10 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu (pochodzącego podobno z rezydencji królewskiej w Sadringham). Biszkopt został nasączony syropem z dzikiego bzu, nadzienie wykonano z lemon curd i kremu maślanego. Tort był prosty i skromny w swojej formie, udekorowany kremem i żywymi kwiatami (m.in. peoniami). Ustawiono go na złotych królewskich paterach.


Claire Ptak jest znana z używania wyłącznie naturalnych, sezonowych, organicznych składników, bez barwników i sztucznych dodatków. Swoją piekarnio-cukiernię Violet Cakes prowadzi od 2010 r. w Londynie. Obok wypieków i tworzenia nowych receptur pisze książki kulinarne (na swoim koncie ma już 4 tytuły), publikuje m.in. w The Guardian, Vouge, a także zajmuje się stylizacją potraw do zdjęć. Uwagę polskich mediów zwrócił również fakt, że Amerykanka jest wnuczką polskich imigrantów, która zamiłowanie do pieczenia zawdzięcza mamie i babci (od strony ojca), jak czytamy w beszamel.se.pl.

Ewa Siuda-Szymanowska