Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Czekoladki w wersji lux

dodano , Redakcja PS

Portugalski chocolatier Daniel Gomez stworzył najdroższą czekoladkę świata. Wpis do Światowej Księgi Rekordów Guinnessa zapewniła mu pokryta 23-karatowym złotem pralina w kształcie diamentu warta ok. 10 tys. dolarów.

Czekoladka „Glorious” autorstwa Gomeza, właściciela wytwórni Daniel’s Chocolate w Leiri, odebrała zaszczytny tytuł „najdroższej czekoladki świata” wartej 250 dolarów trufli La Madeline au Truffe produkowanej przez Duńczyka Fritza Knipschildta. Swoją niebotyczną cenę 9489 dolarów (ok. 7728 euro) za sztukę zawdzięcza wykorzystaniu bardzo rzadkich i niezwykle ekskluzywnych składników. Oprócz płatków 23-karatowego złota, które są często stosowane w cukiernictwie, Portugalczyk zastosował w recepturze m.in. ciemną czekoladę Valrhona, szafran, białą truflę Périgord, biały olej truflowy oraz wanilię z Madagaskaru.

Czekoladka pokazana została po raz pierwszy podczas odbywającego się w marcu br. Międzynarodowego Festiwalu Czekolady w portugalskim mieście Óbidos. Dla klientów o zasobnych portfelach, m.in. ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Rosji, Angolii oraz Argentyny przygotowano 1000 sztuk tych nietuzinkowych pralin w specjalnym pudełku z podstawą z lakierowanego drewna oraz kryształowym kloszem ozdobionym tysiącami kryształów Swarovskiego i złotą wstążką. Każde opakowanie wzbogacone jest również seryjnym złotym grawerunkiem, który potwierdza autentyczność produktu oraz zwiększa prestiż wynikający z jego zakupu