Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Eliminacje zakończone

dodano , Redakcja PS

Znamy już uczestników konkursów pn. Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”, którzy powalczą o główne nagrody. A jest o co walczyć - główna nagroda, to m.in. bon o wartości 1.500 zł oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatora, patronów i partnerów.

Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy ustaliła listę zespołów zakwalifikowanych do finału konkursu pn. Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”. Konkurs został objęty Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Piotra Całbeckiego.

Przypomnijmy, że konkurs adresowany jest do uczniów branżowych szkół I stopnia, w których prowadzone są także klasy dotychczasowej szkoły zawodowej kształcących w zawodzie kucharz, cukiernik. Zadaniem w pierwszym etapie było przygotowanie przez ucznia wraz z nauczycielem zawodu lub mistrzem szkolącym, autorskiej prezentacji multimedialnej dania tradycyjnego kuchni kujawsko-pomorskiej, wybranego w kategorii słone lub słodkie.



Zgodnie z przyjętym regulaminem, kryterium oceny zgłoszeń przez Komisję Eliminacyjną stanowiły: nawiązanie do tradycji regionalnych kuchni kujawsko- pomorskiej, pomysłowość i kreatywność przepisu, prezentacja potrawy na podstawie zdjęć, forma przepisu, jasność, precyzyjność.

Prace konkursowe wpłynęły z różnych zakątków województwa kujawsko-pomorskiego. Komisja konkursowa stanęła przed nie lada wyzwaniem. Wszystkie nadesłane na Konkurs prezentacje były bardzo interesujące i profesjonalnie opracowane. Niestety, z powodu ograniczonej liczby miejsc nie można było zaprosić wszystkich, którzy nadesłali zgłoszenia, dlatego wybrano zdaniem komisji najciekawsze propozycje.

Do finału Konkursu zakwalifikowało się 10 Zespołów, które przygotowały prezentacje dań pod nazwami:
· Kujawiok
· Piernik brukowiec
· Galantyna
· Zupa kwas z szarymi kluchami, kapustą i boczkiem
· Amoniaczki – ciastka Babci Heli
· Rogaliki Barcińskie
· Żurek kujawski z wieżyczką i pieczonym pierogiem faszerowanym białą kiełbasą
· Miodownik – piernik koszony z Nakła nad Notecią
· Gęsina z sosem żurawinowym, kopytkami i pieczonym jabłkiem
· Zupa szczawiówka. Cebule nadziewane fasolą

Drużyny zawodowych kucharzy i cukierników to:
1. Zespół - Przemysław Kuzimski (uczeń), Jakby Kowalski (nauczyciel zawodu/mistrz szkolący) z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Grudziądzu,
2. Zespół - Jagoda Rajchowicz (uczennica) Adam Pokojski (mistrz szkolący) z Branżowej szkoły I Stopnia START w Toruniu
3. Zespół - Agnieszka Hoppe (uczennica), Justyna Ormanowska (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy,
4. Zespół - Domnika Sikorska (uczennica), Magdalena Wrzesień-Ciba (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego z Kruszwicy,
5. Zespół - Krystyna Rogala (uczennica), Beata Woźna (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy,
6. Zespół - Agata Puzio (uczennica), Ewa Nowak (mistrz szkolący) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Henryka Dąbrowskiego w Łabiszynie,
7. Zespół - Damian Dembowski (uczeń), Hanna Michalska (nauczyciel zawodu) z Akademii Szkolnictwa AS Branżowa Szkoła I Stopnia w Inowrocławiu,
8. Zespół - Weronika Kończak (uczennica), Justyna Ormanowska (nauczyciel zawodu) z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy,
9. Zespół - Klaudia Szumińska (uczennica), Mateusz Lamparski (mistrz szkolący) z Branżowej Szkoły I Stopnia START w Bydgoszczy,
10. Zespół - Julia Tomaszewska (uczennica), Kinga Woroch (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach.


Zwycięzców poznamy już 8 czerwca 2018 r. , podczas finału, który odbędzie się w siedzibie Organizatora. Od godziny 9.30 Zespoły będą przygotowywały się do prezentacji oraz serwowania dań.

Konkurencja będzie wymagająca. Pracę startujących Zespołów obserwowało będzie zacne grono jury w skład, którego wchodzą przedstawiciele patronów, partnerów oraz szefów kuchni, znawców produktu regionalnego i kuchni regionalnej, popularyzatorów produktów regionalnych.

Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród przewidziano na godzinę 14.00/14.30.

Harmonogram
9.30 – 11.00 – przygotowanie stanowisk konkursowych do prezentacji
11.00 – 12.00 – ocena przygotowanych stołów i degustacja przygotowanych potraw
12.00 – 13.00 – prezentacja przesłanych prac mulimedialnych przed jury
14.00 – 14.30 – ogłoszenie wyników