Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kim jest twój piekarz?

dodano , Redakcja AK

Smak chleba zależy od umiejętności piekarza, użytych surowców, procesów, czasu. A czy narodowość, kolor skóry, orientacja piekarza mają znaczenie? Grupa Chlebem i Solą zajmująca się uchodźcami wraz ze Stowarzyszeniem Otwarta Rzeczpospolita, we współpracy z piekarniami Putka, przeprowadziły wśród Polaków eksperyment społeczny.

W małej osiedlowej piekarni w dniu eksperymentu chleb upiekli przedstawiciele grup społecznych najbardziej wykluczonych w Polsce, najbardziej narażonych na przemoc, dyskryminację, mowę nienawiści: Kamil – homoseksualista, Andrzej – Żyd, Salam – muzułmanin, Rosa i Radwan – pochodzący z Kongo i Syrii uchodźcy. Klientów kupujących chleb zaproszono na zaplecze, by poznali piekarzy.

Reakcje były różne – od braku akceptacji po pełne zrozumienie czy utożsamienie się. Chleb jednak pozostał ten sam co zawsze.

Hasło przewodnie akcji brzmi: „Wierzymy, że nienawiść nie jest i nie będzie naszym chlebem powszednim”. Film dokumentujący eksperyment, więcej informacji o akcji i o piekarzach (historie ich życia – często trudne i uświadamiające nam problemy, z jakimi stykają się przedstawiciele poszczególnych mniejszościowych grup) można znaleźć na stronie: http://naszchlebpowszedni.pl. Eksperymentowi towarzyszy sprzedaż chleba w kilku miastach w Polsce – mapkę wraz z datami również można znaleźć na stronie internetowej.

Ewa Siuda-Szymanowska