Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wiosenno-letnie inspiracje z Eco Trade

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Co jak co, ale szkolenia z Danielem Waliszewskim z firmy Eco Trade nie są nudne. Lubi to, co robi, lubi się dzielić swoją pasją, a kiedy zaprosi do swojej pracowni innych pasjonatów, to takie szkolenie przypomina dobrą zabawę. I tak właśnie było 19-20 czerwca w Gliwicach przy ul. Okrężnej 8.

Było ich 10, w każdym z nich pasja do cukiernictwa i chęć poznawania czegoś nowego. Przyjechali ze Śląska, Wielkopolski, a także z łódzkiego. Nie trzeba było ich długo zachęcać do pracy - po krótkim wstępie Daniela Waliszewskiego cukiernicy szybko podzieli się na 2-osobowe grupy i ruszyli do stanowisk, mając do dyspozycji stos receptur i najlepsze produkty firmy Eco Trade. Wśród gotowych mieszanek warto wymienić ciasta biszkoptowo-tłuszczowych (m.in. orzechowe, czekoladowe, cytrusowe, jogurtowe), ciasta biszkoptowe, ciasta kruche. W użyciu była również czekolada, krem brulee (zastosowany w tartach i deserach), stabilizatory smakowe oraz produkty do tworzenia żeli.

W ciągu 5 godzin I dnia szkolenia powstał spory asortyment ciast, ciasteczek, tartaletek, muffin, torcików i 2 perły w koronie - tort bezowy z serkiem mascarpone oraz tarta jabłkowa. Kolejnego dnia nastąpił najfajniejszy etap prac - dekorowanie. Jak przystało na wiosenno-letnie inspiracje, było dużo owoców, zwłaszcza porzeczek, truskawek, borówek amerykańskich.

Takie szkolenie jak to w Eco Trade to dla jednych odskocznia od pracy, powiew świeżości, łyk inspiracji, a czasem spory impuls, żeby zaopatrzyć się w wypróbowane produkty. Jednak najważniejsze było obcowanie z Danielem Waliszewskim, któremu "świetnie wychodzą dekoracje".

Przypomnijmy, jak wyglądały dwa dni szkolenia prowadzonego przez Daniela Waliszewskiego i Dariusza Piotrowskiego w świetnym towarzystwie zaproszonych cukierników z różnych regionów Polski.