Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wielkanocny poranek

dodano , Master, materiał promocyjny

autor: Michał Turzyński – jego wizjonerstwo i poczucie estetyki można obserwować między innym w Centrum Kreacji Master Martini, gdzie jest jednym z wykładowców i technologów.

RECEPTURA

Kruche włoskie
20 g margaryny Gioia
10 g cukru pudru
2 g żółtka
25 g mąki typu 500
5 g kakao

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zafoliować i odstawić na 15 minut to chłodni. Wywałkować ciasto na grubość 3mm wyciąć koło o średnicy 18 cm. Piec w temperaturze 175°C przez 12-14 minut.

Nadzienie
205 g Golden Dessert Crema Catalana

Crema Catalana zagotować i wylać w formę sylikonową (donat), następnie zamrozić

Blat kakaowy
100 g mieszanki FiorFiore Completo Cacao
37,5 g wody
37,5 g oleju

Wszystkie składniki mieszać przez 3 minuty na wolnych obrotach płaskim mieszadłem, wyłożyć do formy. Piec w temperaturze 190°C przez 13-15 minut.



Krem
80 g kremuu Caravella Gran Pistacchio

Po ostudzeniu nałożyć krem Caravella Gran Pistacchio i przykryć spód Crema Catalana.

Mus mango-pomarańcza
155 g puree mango
4 g żelatyny w listkach
75 g surogatu czekoladowego Centramerica Arancio
17 g pasty Variegato Arancia Dolce
 
Puree z mango podgrzać do 60°C, dodać namoczone listki żelatyny i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać Centramerica Arancio i Variegato Arancia wymieszać do jednolitej konsystencji. Po ostudzeniu do temperatury 22°C połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć do dużej formy (donat) i zatopić przygotowany wcześniej z Crama Catalana donat. Zamrozić.



Polewa
90 g surogatu czekoladowego Centamerica Limone
50 g oleju

Olej podgrzać do 45°C, dodać Centramerica Limone. Ostudzić do temperatury 24°C i oblać zamrożoną formę (donat).

Dekoracja
Surogat czekoladowy Centramarica, czekolada Ariba.




Michał Turzyński
– Cukiernictwo to dla niego nie tylko praca, ale także życiowa pasja. Niezwykle swobodnie czuje się w świecie czekolady i dekoracji . Wypieki traktuje jak swego rodzaju sztukę. Ciągłe wyznaczanie sobie coraz to nowszych celów i ogromne zaangażowanie w wykonywaną pracę pozwala mu na tworzenie kolejnych kompozycji smakowych czy struktur. Jego wizjonerstwo i poczucie estetyki można obserwować między innym w Centrum Kreacji Master Martini, gdzie jest jednym z wykładowców i technologów.