Kolejna edycja paryskich targów dla piekarzy i cukierników za nami! Co działo się podczas Europain 2018 i jakie nowości zaprezentowali wystawcy?
Podobne artykuły
Targi Europain podczas 4 dni (3-6 luty br.) zgromadziły najważniejszych przedstawicieli sektora piekarsko-cukierniczego. Ponad 52 000 odwiedzających, w tym jedna trzecia gości spoza Francji, miała okazję zapoznać się z nowościami prezentowanymi przez wystawców zlokalizowanych w trzech sektorach targowych: Produkcja, Sprzedaż i Zarządzanie. Nowe Forum Europain, będące odbiciem nastrojów panujących w branży, przyciągnęło wielu profesjonalistów pragnących poznać aktualne trendy i nowe rozwiązania dla piekarzy i cukierników. 4 laboratoria i 3 prestiżowe konkursy dedykowane branży piekarsko-cukierniczej zaprezentowały nowatorskie przepisy, nowe talenty oraz uznane osobowości.
TARGI EUROPAIN PRZESZŁY REWOLUCJĘ
Targi Europain umożliwiły profesjonalistom z sektora piekarsko-cukierniczego znalezienie rozwiązań sprzyjających efektywnej i przejrzystej produkcji, poznanie innowacyjnych narzędzi sprzedaży oraz zarządzania, dzięki czemu będą mogli lepiej inwestować. Zdaniem wystawców odwiedzający często przybywali na targi z konkretnym projektem zakupu maszyn produkcyjnych lub wyposażenia punktu sprzedaży.
Ponad 100 nowości zostało zaprezentowanych w ramach targów. Biorąc pod uwagę składniki, rośnie znaczenie produktów naturalnych, bio oraz przejrzystego łańcucha dostaw. W kwestii wyposażenia liczy się wszechstronność, ergonomia i wydajność energetyczna.
EUROPAIN MIĘDZYNARODOWA PLATFORMA PIEKARSTWA
Ponad 32% odwiedzających targi Europain 2018 stanowili profesjonaliści spoza Francji, przybyli z całego świata, aby podziwiać francuską sztukę piekarstwa i cukiernictwa. W tym roku targi odnotowały wzrost o 12% liczby gości z zagranicy.
WYJĄTKOWY PROGRAM
Po raz pierwszy targi Europain zorganizowały Forum Europain, prawdziwy think tank piekarstwa i cukiernictwa na miarę 2020 roku: 41 debat i ponad 80 prelegentów, profesjonalistów z branży z Francji i z całego świata oraz wybitnych ekspertów z poszczególnych dziedzin. 4 Laboratoria (Lab Intersuc, Lab du Boulanger, la Boutique Restaurant (Butik Restauracja) i nowe Lab Bien Être et Naturalité (organizowane wspólnie z Boréa) oferowały ponad 100 pokazów piekarzy i cukierników, którzy zaprezentowali swoją pomysłowość i know-how setkom widzów.
TRZY PRESTIŻOWE KONKURSY
Puchar Szkół Francuskich (La Coupe de France des Ecoles) :
Nagradza najlepszych adeptów sztuki piekarskiej w dwóch kategoriach. Zwycięzcami zostali :
Kategoria Espoirs : IFI 03 – Avermes (03)
Louise-Marie COURTEILLE, Aurélien LOMET, Tugdual OLLIVIER
Mistrzostwa Świata w Piekarstwie (Les Masters de la Boulangerie) :
Odbywają się w trzech kategoriach. Zwycięzcy Mistrzostw będą uczestniczyli w eliminacjach do Pucharu Świata Piekarstwa (Coupe du Monde de Boulangerie). Laureaci tegorocznej edycji :
World Master Baker Panification Nutritionnelle : Peter BIENEFELT (Holandia)
World Master Baker Panification Gourmande : Déborah OTT (Francja)
World Master Baker Panification Artistique : Peng Chieh WANG (Tajwan)
Mistrzostwa Świata w Sztuce Cukierniczej (Le Mondial des Arts Sucrés) :
12 mieszanych drużyn (kobieta i mężczyzna) wzięło udział w 19-sto godzinnym maratonie sztuki cukierniczej pod hasłem: "Luksus po francusku". Na podium znaleźli się :
1 miejsce:. Marie SIMON - Loïc BEZIAT (Francja)
2 miejsce: Yap KEAN CHUAN – Hwei Min LAU (Malezja )
3 miejsce: Carina TAN – Ben GOH (Singapur )
WIZYTA PANI MINISTER PRACY
W poniedziałek 5 lutego br. francuska Minister Pracy pani Muriel Penicaud odwiedziła targi Europain i spotkała się z wystawcami i odwiedzającymi.
Nawiązaliśmy znaczącą ilość kontaktów z profesjonalistami, którzy przyjechali na targi, aby dokonywać zakupów. Podpisaliśmy kontrakty i otrzymaliśmy wiele propozycji, między innymi sprzedaży na eksport, które nie miałyby miejsca bez naszego udziału w targach Europain (Antoine Lemerle, Prezes ARIA)
Czuliśmy dobrą dynamikę na targach Europain, była to owocna edycja, jesteśmy zadowoleni z jakości i profesjonalizmu odwiedzających. Goście z wyprzedzeniem planowali swoją wizytę i wiedzieli co chcą zobaczyć, w szczególności nowości. Odwiedzili nas profesjonaliści ze wszystkich kontynentów, co było bardzo interesujące (M. Zanlorenzi, Prezes OCF)
Więcej informcji >>> KLIK!