W połowie stycznia odbyło się spotkanie przedstawicieli Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP (SRP RP) i Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, skupiającego producentów żywności ekologicznej. Efektem rozmów było podpisanie umowy
o współpracy.
Podobne artykuły
Jej celem jest m.in. wzajemne wsparcie w działaniach i promocja pieczywa ekologicznego w kraju oraz za granicą.
– Jednym z planów wynikających z podpisania umowy jest wprowadzanie do sprzedaży zdrowego, ekologicznego pieczywa w rzemieślniczych piekarniach na terenie całego kraju – przekonuje Stanisław Butka, prezes SRP RP. Czesław Meus z „Polskiej Ekologii” dodaje: – Chociaż szczegółowe zadania zostaną ustalone dopiero podczas oficjalnego spotkania zarządów obu organizacji, już teraz mogę powiedzieć, że – podobnie jak ma to miejsce w przypadku współpracy m.in. ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP czy Stowarzyszeniem Przetwórców Owoców i Warzyw – celem nadrzędnym będzie wzajemne wspieranie oraz promocja branży piekarskiej tak w kraju, jak i na całym świecie.
Co trzeba zmienić?
Przed organizacjami stoi niełatwe zadanie. Trzeba przekonać piekarzy do wytwarzania pieczywa w nowoczesnych technologiach, ale w oparciu o polskie tradycje i z użyciem ekologicznych surowców. – W Polsce mamy bardzo duży areał ziem, na których uprawia się zboże ekologiczne. Niestety, w związku z małym zainteresowaniem piekarzy wprowadzaniem do swoich zakładów produkcji chleba, bułek, wyrobów cukierniczych w oparciu o surowce BIO, większa część zbóż sprzedawana jest za granicę. Paranoją jest, że to zboże przetworzone, np. w Niemczech, wraca do Polski w postaci drogich produktów, takich jak płatki i kasze. Razem z SRP będziemy chcieli ten efekt odwrócić, ale warunkiem powodzenia jest mądre poparcie branży – przekonuje Czesław Meus. Powrót do tradycji w parze z ekologią pozwoli odbudować rzemieślnicze piekarstwo. – Wspólnie musimy się przeciwstawić najgorszym wzorcom, tj. produkcji tzw. chleba i bułek z gotowych mieszanek czy mrożonych przywożonych „Bóg wie skąd”. Mamy piękne tradycje piekarskie i uważamy, że to ostatni moment, żeby ratować tradycje naszych ojców i dziadków – podkreśla Meus.
Konferencje o produkcji BIO w planach
W tym roku odbędą się m.in. prelekcje i spotkania z piekarzami. Już planowana jest pierwsza konferencja, podczas której zaprezentowana zostanie technologia wytwarzania pieczywa w oparciu o prastare odmiany zbóż. W programie jest również wykład Mieczysława Babalskiego, znanego ekorolnika, który przedstawi prozdrowotne właściwości zbóż prastarych. Konferencja finansowana będzie ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Jej termin i miejsce nie są jeszcze znane.