Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Finał CMG 2018: Francja wiwatuje, Hiszpania i Australia dublują, a Polacy w wielkim stylu!

dodano , Redakcja AK

Podium lodziarskich mistrzostw w Rimini nikogo już nie zaskakuje. Pierwsze miejsce zgarnęli Francuzi. Hiszpanie i Australijczycy powtórzyli wynik z 2016 r. Polski team pod wodzą kapitana Tomasza Szypuły musiał zadowolić się 7. miejscem, ale pokazał naprawdę światową klasę!

Fakt, wyniki 8. edycji Coppa del Mondo della Gelateria (CMG) nie zaskakują, ale za każdym razem zaskakują prace przygotowane przez zespoły lodziarzy i cukierników z całego świata! 20-23 stycznia w Rimini rywalizowało 12 zespołów, wśród nich po raz pierwszy Ukraina. Wszystkie prześcigały się w pomysłach, prezentacji i oczywiście w smakach lodów. A te jak zwykle miały dążyć do ideału klasyki.

W tym roku organizator konkursu narzucił aż 8 zadań: 1. udekorowany pojemnik z lodami czekoladowymi, 2. deser lodowy, 3. tort lodowy, 4. przystawka z lodami gastronomicznymi, 5. mystery box – czyli autorskie lody na bazie wylosowanych składników, 6. lodowy snack (nowość), 7. dwa eksponaty – z krokantu i z bryły lodowej, 8. bufet finałowy z ekspozycją konkursowych prac. Temat prac konkursowych był dowolny, co dało zawodnikom szerokie pole do popisu. Obok motywów związanych z naturą (kwiaty – Korea, Szwajcaria) pojawiły się prace inspirowane filmem (Start Wars – Australia, Maroko – Gra o tron), kulturą i narodową tradycją (tango – Argentyna) czy połączeniem tradycji i innowacji (Japonia). Polacy zaprezentowali tradycyjne smaki i przyrodę Podhala.

Więcej zdjęć w GALERII pod artykułem

Finał bez niespodzianek

CMG 2018 nie przyniósł detronizacji lodziarskich mocarstw. Tu karty niezmiennie rozdają Francuzi i Włosi, przynajmniej jeżeli chodzi o pierwsze miejsce. Tym razem triumfowała Francja. Po raz drugi z rzędu Hiszpania i Australia sięgnęły po srebro i brąz.

Roszady widać było jedynie na dalszych miejscach w punktacji. W porównaniu z poprzednią edycją wyniki poprawili Japończycy, Amerykanie oraz Polacy.

PUNKTACJA CMG 2018

1. miejsce: Francja – 3654 pkt
2. miejsce: Hiszpania – 3609 pkt
3. miejsce: Australia – 3483 pkt
4. miejsce: Japonia – 3281 pkt
5. miejsce: USA – 3195 pkt
6. miejsce: Argentyna – 3190 pkt
7. miejsce: Polska3160 pkt
8. miejsce: Szwajcaria – 3072 pkt
9. miejsce: Brazylia – 3031 pkt
10. miejsce: Maroko – 2966 pkt
11. miejsce: Ukraina – 2915 pkt

Biało-czerwoni z klasą

Polskę godnie reprezentowali mistrzowie cukiernictwa: Sebastian Szmyd (team manager), Tomasz Szypuła (kapitan), Łukasz Parzymski, Damian Wiśniewski oraz Rafał Macała, wspierani przez głównego sponsora Master Martini. Taki skład biało-czerwonych od początku oznaczał wysokie loty!

Tematem przewodnim prac był "Duch gór", który Polacy genialnie i z wrodzonym artyzmem zinterpretowali w smakach, dekoracjach oraz rzeźbach. W boksie wszyscy pracowali razem nad lodami, deserami, tortami, natomiast rzeźby były pracą indywidualną. I tak praca z karmelu oraz krokantu była oczkiem w głowie Rafała Macały, a rzeźbę z lodu wyczarował Damian Wiśniewski. Polski team stanął na wysokości zadania, pokazując wysoki europejski poziom. Panowie mają powody do dumy. I cała Polska też!:)

Dziękujemy Tomkowi Szypule za udostępnienie zdjęć


Finałowe bufety – CMG 2018 GALERIA