Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Babka korzenna z orzechami i migdałami

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Marcin Ignaszak – zastępca kierownika produkcji w dziale dekoratorni w Cukierni Sowa

RECEPTURA

Składniki
150 g cukru kryształu
125 g miodu
125 g masła
125 ml mleka
50 g powideł
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
170 g mąki pszennej
7 g sody oczyszczonej
8 g przyprawy piernikowej
3 jajka


Cukier, miód, mleko, masło i powidła, podgrzewając w garnku, mieszać i doprowadzić do zagotowania. Odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek.
Wystudzoną masę miodowo-śliwkową przełożyć do większego naczynia, dodać orzechy, migdały, mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną – wymieszać do połączenia. Stopniowo dodawać żółtka, krótko mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 170oC przez około 60 minut.

 

 

Marcin Ignaszak – zastępca kierownika produkcji w dziale dekoratorni w Cukierni Sowa. W zawodzie cukiernika od 25 lat. Laureat wielu konkursów cukierniczych, uczestnik szkoleń, m.in. w znanej szkole Lenôtre pod Paryżem.