Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Panettone

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Anna Kamińska – autorka bloga www.KuchennymiDrzwiami.pl

RECEPTURA

Starter
3/4 szklanki niebielonej uniwersalnej mąki (lub manitoba)
szczypta świeżych drożdży
1/3 szklanki zimnej wody

Połącz składniki w średniej wielkości misce, przykryj i pozwól im odpocząć przez noc – 8 do 12 godzin.


Ciasto
starter
2 1/4 szklanki
niebielonej mąki uniwersalnej (lub manitoba)
1/4 szklanki letniej wody
2 duże jaja
1/4 szklanki (4 łyżki) miękkiego masła
1 łyżeczka wanilii
1/8 łyżeczki pomarańczowego olejku
1 łyżka drożdży instant
1 1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynków
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki posiekanych daktyli (suszone owoce moczymy przez noc w rumie)
2 łyżki startej skórki pomarańczowej (lub cytrynowej)



Połącz wszystkie składniki, z wyjątkiem owoców i skórek, i wymieszaj je – ręcznie, mikserem lub w automacie do chleba – aż zrobi się gładkie (wyrabiałam je mikserem 10 minut na pierwszej prędkości i 25 minut na drugiej prędkości – aż zbiło się w kulę).

Zostaw ciasto, aby wyrosło, przykryte przez 1 do 1,5 godziny lub do momentu, gdy będzie puszyste, ale niekoniecznie podwoi swoją objętość.

Delikatnie wgniataj w ciasto owoce i skórkę. Uformuj kulkę i umieść ją w formie na panettone lub innej wysokiej o pojemności ok. 2 l. Przykryj formę i pozwól ciastu wyrosnąć, aż będzie sięgało do brzegów formy, około 1 godziny (moje ciasto wyrastało w chłodzie przez 6 godzin).

Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200oC przez 10 minut; następnie zmniejsz temperaturę do 190oC i piecz kolejne 10 minut; i znowu zmniejsz temperaturę, tym razem do 175oC i piecz przez 25 minut, zabezpieczając wierzch folią aluminiową, jeśli góra zbyt szybko brązowieje.

Po upieczeniu wyjmuję panettone z formy – zostawiam papier i od dołu, na wysokości 1/3 wbijam z dwóch stron po dwa patyki do szaszłyków. Ustawiam obok siebie dwa krzesła i odwracam babę do góry nogami, opierając końcówki patyków na krzesłach. Studzę przez całą noc.

Przechowuj w temperaturze pokojowej, dobrze owinięte, maksymalnie do tygodnia. Aby dłużej było świeże, należy je zamrozić.

 

Anna Kamińska – autorka bloga www.KuchennymiDrzwiami.pl, twórczyni projektu Piekarnia Amber. Ciągle poszukuje smaków, kolorów, dobrych emocji. Lubi dom i spotkania przy stole. Czyta i podróżuje. Czasami pisze o jedzeniu i uczy się, jak dobrze jeść. Celebruje chwile.