Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Sycylijska Baba

dodano , Master, materiał promocyjny

autor: Master Martini

RECEPTURA

Ciasto czekoladowo – marcepanowe
500 g Fiorfiore Completo Cacao            
100 g Fiorfiore Laglassa                
190 g Premium Frit                    
60 g jajek                        
180 g wody                        

Wszystkie składniki wymieszać na wolnych obrotach przez 5 minut przelać do formy i wypiec w temperaturze 180*C. Po ochłodzeniu z dolnej części wyciąć ciasto w kształcie trójkąta.  

Nadzienie
120 g Variegato Arancia              

Nadzieniem przesmarować wewnętrzną stronę babki.


Krem Pistacjowy
100 g Decor Up                    
400 g śmietanki 36%                    
150 g Caravella Gran Pistacchio          

Śmietankę połączyć z kremem Decor Up i ubić. Pod koniec ubijania dodać krem Caravella.

Polewa
150 g Caravella Cover Cacao               

Gotowy krem wyłożyć na ciasto przesmarowane Variegato Arancia i po zastygnięciu oblać spód babki czekoladą Ariba. Górną część babki oblać polewą Caravella Cover Cacao i posypać Granellą Pistacjową.