Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Strucla amaretto

dodano , Uniferm, materiał promocyjny

autor: Uniferm Polska

Proponujemy Państwu skorzystanie z receptury na delikatne ciasto podstawowe na bazie drożdżowo-twarogowej z indywidualnie dobraną koncepcją nadzienia, które stanowi o smaku strucli, dopełnionym migdałowym akcentem.

RECEPTURA

Ciasto
3,90 kg mąki pszennej typ 500
3,90 kg mieszanki drożdżowo-twarogowej UNIFERM HefeQark
1,20 kg margaryny
0,45 kg drożdży UNI Aktiva
1,30 kg jaj
0,40 kg cukru
0,12 kg soli
0,78 kg twarogu
3,00 kg wody

Nadzienie
5,40 kg masy percepanowej UNIFERM Persipan
0,60 kg mleka
0,45 kg jaj
0,15 kg kawy rozpuszczalnej
0,85 kg delikatnego kremu UNIFERM Bella Creme


Sposób przygotowania
Po wyrobieniu ciasta dzielimy je na kęsy po 350 g następnie wałkujemy na grubość ok. 5 mm.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy nadzienie (250 g) i zwijamy w rulon. Następnie całą struclę z nadzieniem przecinamy wzdłuż, przekładając ciasto „lewa prawa” (a’la warkocz) i wkładamy do foremki.
Opcjonalnie górę można pokryć pomadą, a dół obtoczyć w migdałach.