Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Renifer

dodano , ZSPwGW, materiał promocyjny

autor: Jakub Kaczmarek, nauczyciel prowadzący: Monika Jacyno

RECEPTURA

Ciasto piernikowe
350 g mąki pszennej
250 ml miodu płynnego
0,5 szklanki cukru
3 jajka
125 g margaryny
3 łyżki soku wiśniowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
1/2 opakowania przyprawy do piernika
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotuj masę miodową: w garnku roztop miód, połowę cukru i margarynę. Odstaw do ostygnięcia.
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z resztą cukru. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wlej wystudzoną masę miodową, sok, powidła, kawę zaparzoną w niewielkiej ilości wody, kakao i przyprawę do piernika, wymieszaj na gładką masę.

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.

Formę wysmaruj. Ciasto wylej na formę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez ok. 1 godz.


Chrupiący środek
2 jajka
125 g margaryny
1 opakowanie musli
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru

Margarynę roztop, dodaj cukier, musli i cynamon, zostaw do ostygnięcia. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno, dodaj mąkę. Masę wylej na blaszkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 15 min.



Polewa
250 g śmietany kremowej
2 tabliczki czekolady

Śmietanę ugotuj, dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw na 12 h do lodówki.




Wykonanie
Ciasto piernikowe przekroić na pół: jedną połowę włożyć na talerz, przełożyć powidłami, na to dać chrupiący środek, znów przełożyć powidłami i włożyć drugą połówkę ciasta. Oblać polewą, udekorować elementami z czekolady, takimi jak rogi, nos i oczy.