Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Bezglutenowy baton brownie z czerwoną fasolą

dodano , Redakcja PS

autor: JP Czekolada i Legal Cakes

RECEPTURA

Składniki

  • banan (63%)
  • gotowana fasola czerwona (14%)
  • czekolada (9%)
  • miazga kakaowa minimum 70%
  • substancja słodząca: erytrol
  • odżywka białkowa o smaku czekoladowym (białka serwatkowe z mleka)
  • kakao
  • mąka jaglana


Banany i fasolę zmiksować blenderem na gładką masę. Czekoladę z erytrolem umieścić w piecu nagrzanym maksymalnie do 80oC. Pozostałe składniki: mąkę jaglaną, odżywkę białkową o smaku czekoladowym oraz kakao wymieszać i połączyć z masą bananowo-fasolową. Następnie powoli wlać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać jednolitą, lśniącą masę.
Gotowe ciasto przełożyć do blaszki i piec w temperaturze 160-180oC przez 25 minut. Po wyjęciu ostudzić i podzielić na batony. Otrzymane batony przechowywać w lodówce maks. do 7 dni.

 

 

JP Czekolada – krakowska manufaktura wysokiej jakości czekolady produkowanej metodą bean to bar. Cały proces produkcji odbywa się ręcznie, a produkt końcowy nie zawiera żadnych sztucznych i chemicznych dodatków.


Legal Cakes – sieć kawiarni adresowanych do osób dbających o dietę oraz zdrowe odżywianie. Specjalizuje się w słodkich wypiekach bez laktozy oraz glutenu, a także w produkcji batonów z wykorzystaniem czekolady JP czekolada.