Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tarta Czarna Porzeczka

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Autor: Cukiernik Eco Trade Daniel Waliszewski

     
 

Artukuł pochodzi z majowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Składniki na 7 szt.

BLAT Z KRUCHEGO CIASTA

1000 g Super-Kruche

450 g margaryny

50 g jaj

40 g kakao

CZARNA PORZECZKA

500 g czarnej porzeczki

200 g cukru               

500 g wody               

110 g Super-Klar                                           

200 g cukru

MASA WANILIOWO-CZEKOLADOWA

500 g mleka               

200 g Super-Vanilla 

100 g śmietany                 

200 g ciemnej czekolady        

Przygotowanie

Czarną porzeczkę gotujemy z cukrem, odsączamy i schładzamy. Do uzyskanego soku dodajemy wodę, aby uzyskać 1 l płynu. Następnie należy zżelować sok, dodając Super-Klar wymieszany z cukrem, a na końcu dodajemy do żelu owoce.

Łączymy wszystkie składniki na ciasto kruche, 1/6 część ciasta mrozimy. Ciasto kruche wykładamy do 7 foremek.

Mleko i mieszankę Super-Vanilla mieszamy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Śmietanę gotujemy, dodajemy czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z masą budyniową. Tak przygotowany krem waniliowo-czekoladowy szprycujemy na ciasto kruche. Następnie wykładamy żel z czarnej porzeczki i na górę ścieramy wcześniej zamrożone ciasto kruche.

Pieczemy ok. 30 min w temp. 180oC.

Wykańczamy według uznania cukrem nietopliwym, np. Biała słodycz lub Super-Żel.