Dinara Kasko, znana cukiernik z Ukrainy, została zaproszona przez firmę Barry Callebaut na promocję nowej rubinowej czekolady w Szanghaju. Jako jedna z pierwszych czterech cukierników na świecie miała okazję pracować z nową czekoladą, wypróbować jej właściwości i stworzyć z niej deser.
Podobne artykuły
Niedawno opublikowała na swojej stronie internetowej film (okienko poniżej) z przygotowania modelowanego algorytmowo ciasta.
Głównym założeniem wszystkich czterech przygotowanych na premierę Ruby Chocolate deserów było podkreślenie i wyeksponowanie właściwości nowej czekolady – ich głównego składnika. Dinara Kasko stworzyła deser, na którego geometryczną formę złożyło się 81 osobnych ciastek o oryginalnym kształcie.
Użyła do tego celu graficznego generatora algorytmów o nazwie Grasshopper powiązanego z narzędziami do modelowania w 3D i umożliwiającego tworzenie nawet najbardziej skomplikowanych brył. Podstawą do skomponowania całości był kształt piramidy, w którym zmieniono nachylenia płaszczyzn (cały tort składa się właśnie z takich odkształconych w różny sposób piramidek złożonych w całość).
Dla zaakcentowania owocowego smaku Ruby Chocolate Dinara Kasko użyła konfitury jagodowej. Cały tort został pokryty chrupiącą warstwą czekolady, a w jego wnętrzu znalazły się: mus i ganache z rubinowej czekolady, beza, biszkopt z czekoladą i malinami.
Ewa Siuda-Szymanowska